ajatus viikon päätteeksi

Koneyrittäjien luottamushenkilöiden mietteitä julkaistaan näillä sivuilla perjantaisin. Ajatus viikon päätteeksi, ole hyvä.

13.05.2022 – Ripaus matematiikkaa hallituksen jäsen Laura Hämäläinen

06.05.2022 – Täpinöitä ja kevätkiireitä hallituksen jäsen Seppo Saarelainen

Aiempia viikon ajatuksia

Ripaus matematiikkaa

Maailman politiikkaa ja arkipäivää - on sittemmin kirjoitettu niin, että kotimaisen metsähakkeen arvostus on lähtenyt huimaan nousuun. Nousuun ovat lähteneet myös inflaatio ja korot. Miten käy kantohinnan? Saadaanko nousut siirrettyä lopputuotteen hintoihin? Entä jos energiapuuta ei saada riittävästi korjattua? Mitä sitten käytetään?

Tänään perjantaina hyppäämme laivaan ja matkaamme puheenjohtapäiville Tukholmaan. 

Energistä kevättä kaikille!

Laura Hämäläinen

Laura Hämäläinen

Ylös

Täpinöitä ja kevätkiireitä

Kevät ja koronakurimuksen syövereistä vapautuneet suomalaiset rientävät rinta rottingilla erilaisiin tapahtumiin. Niin minäkin aloitan täpinöissäni aamulla messumatkan kohti Maxpoa Hyvinkäälle. Poikkeuksellisesti tällä kertaa messumatka suoritetaankin yrittäjäkollega Maurin kanssa junalla. Päivästä muodostuu pitkä: aamulla 4.58 lähtö Joensuusta ja iltamyöhällä puolen yön aikoina takaisin Joensuuhun. Olemista liiton osastolla ja tietenkin onhan myös ehdittävä tutustua messuihin. Hyvä, että meitä valiokunnan jäseniä on useampi päivän aikana paikalla, pääsee välillä vapautumaan ja tapaaman osastoilla tuttuja kauppiaita ja yrittäjiä. Tuli tavallaan tehtyä messukaupatkin. Kuorma-auto, siis Sisu-kaupat vahvistettiin sopivasti messujen aikana. Ei niitä kyllä kannata erityisemmin kuuluttaa ja henkseleitä paukuttaa. Löytyi sellainen sopiva pitkään hakusessa ollut käytetty varsin pienillä kilometreillä kiusattu yksilö. On telivetoa napaperillä, tiehoitovarustusta ja koukkulaitetta yms. herkkua. Ja tietysti, maailmaa pelastetaan mukamas pienemmillä päästöillä.  No, pitkästä aikaa on tehty tälle vuodelle investointeja muutoinkin. Ei ne tällaisella pikkuyrittäjällä tietysti mitään ihmeempiä ole, mutta eteenpäin on eläväisen mieli. Vaikka maailman meno on epävarmaa monessakin suhteessa, meidän yrittäjien pitäisi pystyä uskomaan parempaan ja toimimaan sen mukaisesti. Investointeja joutuu harkitsemaan tarkoin, mutta hankinnat on jossakin vaiheessa tehtävä. Kynnet olisi teroitettava silloin, kun vielä ei nousu välttämättä ole aivan ovella. Ajoitus onkin iso asia, onnistuuko.

On tämä kyllä melkoista menoa. Jokakeväinen urakkalaskenta, ”urakkakiima”, kuten asiaa olen ilmaissut. Tuntuu, kuin kaikki maarakentajat olisi heränneet talviunilta, kuin karhut konsanaan. Kiire täyttämään talven aikana huvenneita kassavarojaan, että taas selviää seuraavasta tulevasta talvesta. Siinä onkin usko koetuksella, kun ns. kakkossijoja (tosin muutama heikompikin) tulee toinen toisensa perään. Yrittäjäkollegoiden tarjoukset ovat mitä mielenkiintoisimpia. Tarjoukset kertovat paljon yritysten sielunelämästä, strategioista, taloudesta ja useista muistakin asioista yrityksissä. Väistämättä alueensa yritykset oppii tuntemaan, niin hyvässä kuin pahassakin.

Paljon saa tehdä laskentaa ja tarjouksia saadakseen kauden työt kunnolla alkamaan. Joensuun ratapihalla rakennetaan edelleen, mutta ahne kun on, lisää pitää saada. Aamulla tuleekin työmaa tarkastettua junan ikkunasta katsellen. Hiljaista on vielä siellä viiden aikoihin.

Kyberhyökkäys…disinformaatio. Kyllä, meidänkin yrityksessämme viikon alussa maanantaina koettiin suora venäläisten disinformaatio isku. Mari-sihteeri huuteli aamulla; ”tulehan katsomaan mitä sähköpostiin on tullut”. No, niin mitä?

Naapuri, niin…Venäjä tai sanoisiko venäläinen disinformaatio-osasto oli lähestynyt yritystämme kertomalla varsin runsailla erittäin epäinhimillisillä kuvilla eri tavoin surmatuista, raiskatuista ja silvotuista ihmisistä. Kerrottiin seikkaperäisesti natsismista ja kuinka natsit tekevät näitä karmeita tekoja. Kovasti vaan tuolla naapurilla näyttää olevan tapana kertoa omat tekemisensä muiden tekeminä. Tässä tapauksessa olikin mentävä toisen maailmansodan ajanhetkeen. Kaikki kuvat ja tarinat oli repäisty tähän päivään ja Ukrainaan. Naapurilla on siis ajan ja paikkojen käsityskin varsin erilainen kuin meillä täällä lännessä. Tämä naurattaa…”lännessä” ja väistämättä tulee mieleen Vilperin perikunnan laulun sanat:

Tulin paratiisiin länteen,
Maatöihin rantaan Päijänteen.
Löysin paikan niin taivaisen,
Sieltä sain mä aamiaisen.
Ja ne lauloi:

Tervetuloa länteen, Andrej,
Hanttihommiin meidän landeen.
Tämä on tie taivaankanteen,
Tämä on tie vapauteen.

Asemalta Vainikkalan
Minä säästin, tulin jalan.
Kuulin oudon maammelaulun
Asuntooni taakse halkovajan,
Kun ne lauloi:

Tervetuloa länteen, Andrej,
Hanttihommiin meidän landeen.
Tämä on tie taivaankanteen,
Tämä on tie vapauteen

Hyvin voin täällä jossain
Hyvinvointivaltiossain.
Eihän mulla ollut mitään,
Silti vielä joskus katson itään,
Kun ne laulaa:

Tervetuloa länteen, Andrej,
Hanttihommiin meidän landeen.
Tämä on tie taivaankanteen,
Tämä on tie vapauteen.

Politiikkaa ja historia on kiinnostavaa. On tunnustettava, että tämä meidän Suomemme lähihistoria, vuoden 1900-luvun alusta vuoteen 1991 on ilmeisesti jäänyt analysoimatta tarkemmin päättäjiemme osalta. Päättäjät on eläneet todellakin sirpin ja vasaran alla aina tähän asti. Nyt on lopultakin silmät auenneet Venäjän toimiin. Valitettavan myöhään.

Kävihän se naapuri tarkastamassa Kesälahden ja Parikkalan tienoilla helikopterillaan, onko ne Suomen tankit jo asemissa rajan tuntumassa. Lieneekö käyneet tarkastamassa Parikkalassa Jormakan Mikan terminaalia, josko ne on ne tankit sinne ryhmitetty. Perhepiirissä on tämä puolustustahto ja isänmaallisuus myös nostanut myös päätään. Monenlaisia skenaarioita on pohdittu aikansa kuluksi, aivan, kuin ei muuta pohdittavaa olisi. On tullut myös varmistettua oma sijoittuminen kriisitilanteissa. Kokardeja, kunniamerkkejä armeija ajoilta ja AUK-ristejä kiillotettu. Tarkastettu, että patruunoita riittää tosipaikan tullen. Pelkoa, ennakointia, läheisistä huolehtimista vai mistä lieneekään merkki. On todettava tapahtuneesta, että kuinka kalliiksi voi tulla meille suomalaisille naapurivaltio Venäjän paapominen ja hyvittely erilaisin poliittisin ja kaupallisin toimenpitein. On edellisessä ironiaa ja vähän huumoriakin, mutta hyvä välillä päästellä. Ja kyllä, kannatan Natoon liittymistä.

Useiden koneyrittäjien ja muidenkin kanssa on keskusteltu hetkestä, ajankuvasta, tulevaisuuden näkymistä.

Valitettavasti suurella osalla on iso epävarmuus yrityksen tulevaisuudesta, työnhinnoittelusta, sukupolven vaihdoksesta, yrityksen myyntikuntoon saattamisesta ja monista muistakin seikoista.

Maarakennusalalla tilaajat, kunnat, kaupungit, liike-elämän toimijat, teollisuus eivät tunnu tuntevan sanaa ”indeksiehto”. Tarjoukset on tehtävä lähes sokkona, kun tukkurit eivät pysty sitomaan tarjoamiensa materiaaleja kuin parhaillaankin kuukaudeksi. Tilaaja ei taas puolestaan hyväksy urakoitsijan asettamia omia ehtoja, kuten esim. indeksiä. Jos teet tarjoukseen vähänkään jotain muuta, kuin on pyydetty tarjoustasi ei hyväksytä. Out, olet ulkona. Tarjousten käsittely julkisella puolella on hidasta. Nopeimmillaankin tarjouksen päätöksestä työn aloitukseen kestää kolmesta viikosta kuukauteen, ennen kuin työt voi aloittaa.

Paikallisen ammattioppilaitoksen Riverian ja naapurijärjestön INFRA ry:n, Joensuun kaupungin sekä Karjalan Koneyrittäjien kanssa on pidetty kevään aikana kokouksia, jossa on pohdittu nuorien ammattiin valmistuvien maarakentajien harjoittelu mahdollisuuksien parantamisesta. Yleisestikin koulun, urakoitsijoiden ja tilaajien yhteistyön kehittämisestä alan hyväksi. Syksyllä keskustelu jatkuu ja tavoitteena on saada pilottiurakka käyntiin 2023, jossa näitä harjoittelumahdollisuuksia toteutetaan.

Oppilaitoksiin on tehtävä pitkäjänteisesti ja oikeaan hetkeen suunnattua markkinointia alastamme. Tulevalla viikolla työmaalla vierailee maarakentamisesta kiinnostuneita kahdeksasluokkalaisia Joensuun Kauppakamarin ja Riverian järjestämässä tilaisuudessa. Pääurakoitsijan NRC Groupin puolelta esittelyyn osallistutaan myös ja saamme varmasti nuorille rautaisannoksen tietoa maarakentamisesta. Toivottavasti sieltä aikanaan tulee lisää uusia päteviä ammattilaisia. 

Ollaan ylpeästi rakentamassa Suomea vieläkin paremmaksi paikaksi elää.

Hyvää kevättä ja tuottoisia urakoita.

Seppo Saarelainen

rata-alueen katselmus

Ylös

Aiempia viikon ajatuksia

 

 

 

 

 

Koneyrittäjät - Koneyrittäjät ja Finnmetko Oy

puh. 040 900 9410

Toimisto
avoinna klo 8.30 - 16.00
kesäaikaan 8.30 - 15.00
Sitratie 7
00420 Helsinki
etunimi.sukunimi@koneyrittajat.fi
Toimihenkilöiden yhteystiedot

Aluetoimistot:
Arvi Kariston katu 7
13100 Hämeenlinna
puh. 040 9009 419

Tietosuojaseloste.

Medialle

Tiedotteet