Etusivu

ajatus viikon päätteeksi

Tällä sivulla julkaistaan Koneyrittäjien luottamushenkilöiden ajatuksia perjantaisin. Viikon ajatus, ole hyvä:

Matkailu avartaa

30.5.2024 Satakunnan Koneyrittäjien puheenjohtaja Tatu Kimpanpää 

Teimme opintomatkan keväiseen Ranskaan huhtikuun lopulla. Pääkohteemme oli Intermat-messut, mutta viikon ajatuksena puran mietteeni toisesta kohteestamme, joka oli Komatsun päätoimipaikka Pariisin lähistöllä.

Matkustimme samalla ajassa taaksepäin noin 30 vuotta seuratessamme ranskalaista puunkorjuuta. Metsät olivat pääsääntöisesti lehtimetsää ja korjuu tapahtui manuaalisesti, metsurihakkuuna. Kohteella tehtiin pelkkää energiapuuta ja laittoi ihmetyttämään urakan kannattavuus. Suomessa kyseinen toimitapa ei missään nimessä olisi kannattavaa toimintaa.

Pistää myös mietityttämään, olemmeko korjuuyrittäjinä antaneet teknologian tehokkuuden tuoman hyödyn täysin metsäyhtiöille. Kysymyksiä ja ajatuksia myös herätti Ranskassa metsäkoneen hankintaan saatava taloudellinen EU-tuki, noin 20 prosenttia.

On helppo tietenkin tehtyjä päätöksiä sekä neuvotteluja arvostella, mutta tulee mieleen, että emme ole onnistuneet neuvottelemaan puunkorjuuyritysten kannalta suotuisia EU-avustuksia.

Näillä ajatuksilla toivotan oikein hyvää alkanutta kesää kaikille!

Tatu Kimpanpää

Tatu Kimpanpää

+ Odotususko koetuksella

23.5.2024 Pohjanmaa Koneyrittäjien puheenjohtaja Tarmo Laitinen 

Tulihan se kesä sieltä vaikka reipas viikko sitten tahtoi odotususko olla koetuksella. Viikonloppuna oli mukavaa reilua 20:tä astetta lämmintä. Nyt hieman viileämpi keli, mutta loppuviikolle taas lämpenee.

Jääkiekkoakin ovat pelanneet tuolla Tsekin maalla, mutta tiukassa on Suomi-pojan mitalit. Pitäisi olla paras miehitys turnauksessa, mut mut jokin mättää silti. Toivotaan, että vielä yhteen pelaaminen rupeaa sujumaan :).

Muistaakseni syksyllä joku povasi, että tukin hinta kohoaa kevään aikana yli 80 eken. No nyt aletaan olla 90:ssä ja onpa joku tainnut rikkoa senkin rajan. Minäkin kävin Etelä-Savossa puukaupoilla, siellä olisi ny sitten Hokkasen Ponsselle pikkasen purtavaa.

Etelä-Suomessa kylvötyöt vissiin loppusuoralla. Meillä näyttäs olevan maajusseilla kevään kiireisin aika. Ainakin meidän pihalla ja vähän sisälläkin haisee niin saakutin ihtelleen eli sian sonta. Levittävät tuohon lähipellolle ja tuulen suunta on juurikin meille päin. Me kyllä kestämme sen.

Mukavaa kesää kaikille tasapuolisesti.

"hiekoitusvaunu"

Kuvassa Häggblomin valmistama hiekoitusvaunu. Murukoko 30 mm.    

Tarmo Laitinen

+ Kevät on juhlan aikaa

16.5.2024 Pirkanmaan Koneyrittäjien puheenjohtaja Jussi Mikkola

Kevät on edennyt vauhdilla. Koivuihin on tullut jo lehti ja kylvötyöt ovat edenneet mallikkaasti jo loppusuoralle. Monet ovat jo kylväneet kasvimaihin perunoita ja muita lisukkeita.

Tienrungot ovat lähtenyt kuivumaan lujaa vauhtia. Painolappuja varmaankin tällä alueella otetaan jo hyvissä ajoin pois. Olkaa tarkkoja näistä painonlapuista. Itsellä kävi näin, että tiellä oli seitsemäntuhannen kilon painolappu. Pyysin metsänomistajaa pyytämään tiekunnalta luvan, että tielle voi mennä, ja pistämään minulle siitä dokumentin. Lupa tuli, mutta kuinka ollakaan: menin kyseiselle tielle ja lavetti upposi tielle. No, hieman tuli korjattavaa. Mutta onneksi minulla oli dokumentti ja näin ymmärtääkseni pesin käteni tien vauriokustannuksista.

Monissa perheissä vietetään näin keväällä valmistujaisjuhlia. Tämä on monelle virstanpylväs jatkoa ajatellen.  Itsekin sain kutsun pitämään juhlapuheen Tredun Kurun metsäopiston kevään valmistujaisjuhlaan. En ole mikään puheenkirjoittaja, mutta olisiko tekoälystä tässä apua.   

Kylvötyöt loppusuoralla

Kylvötyöt loppusuoralla Pirkanmaalla.    

Jussi Mikkola

+ Saanan juurella

2.5.2024 Lapin Koneyrittäjien puheenjohtaja Janne Kaihua

Rustailen tätä viikon ajatusta matkailuautossa Kilpisjärvellä Saanatunturin juurella. Tämä jo perinteeksi muodostunut jokakeväinen reissu, on kyllä ennätyspitkän talveen jälkeen ollut odotettu.

Työrintamallakin alkaa jo pikkuhiljaa rauhoittua ja kelirikko Lapissakin painaa jo päälle. Toki tässä parit Teams-palaverit ja joitakin työpuheluitakin tietenkin joutuu hoitamaan, mutta jotenkin ne näissä maisemissa hoituu kuin itsestään.

Vapunviettäjiä tänne oli jo tullut runsaasti ja viikonlopuksi on odotettavissa tuhansia ihmisiä lisää, kun ”vain kaksi kalaa” pilkkitapahtuma alkaa. Matkailuautojen ja -vaunujen jonot koko Kilpisjärven kylän matkalla tienvarressa on jo näky sinänsä, puhumattakaan siitä rennosta festarimeininkistä.

Kyllä tästä on nyt hypättävä kelkan selkään ja ajeltava pilkkihommiin tuonne tunturiin, keli on aivan mahtava, aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta.

Hyvää kesän odotusta kaikille

Janne Kaihua

Janne Kaihua

+ Kiireinen kevät

25.4.2024 Keski-Suomen Koneyrittäjien puheenjohtaja Matti Siikki

Kiireinen kevät ei oikein ota tullakseen kelien puolesta. Talvi oli kylmä ja luminen, töitä oli oikein mukavasti. Välillä tuntui jo, että eikö tuo lumen tulo lopu ollenkaan. Tämä kirjoittaminen ei oikein joskus lähde, kun pää lyö tyhjää, mutta nähdään pj- ja sihteeripäivillä!

Matti Siikki

Matti Siikki

+ Ei oo kesä herkässä

18.4.2024 Karjalan Koneyrittäjien puheenjohtaja Veini Matikainen

Kevätseisokki ja naiset tykkää, sano Matti McConaughey! Joo, kevät keikkuen tulevi, ja seisokki sen kuin venyy, osin kelin ja osin lakkojen takia, kun pitää varastoja sulatella. Eikä leimikkovarantokaan näytä kauhean vahva olevan tähän aikaan keväästä. Taitaa myyjät vielä panttailla paremman hinnan toivossa.

Monet varmaan miettii, että nyt yrittäjäkin saa laakereilla lepäillä, mutta meillä ainakin tahtoo olla jopa kiireempi, kun normaalikäynnin aikaan. Kun pitäisi keretä tehdä kaikki semmoiset jutut, mitä ei talvisesongin aikana oikein viitsi käydä räpeltämään.

Katoin just säätiedotusta: luntakin vielä viikonlopuksi lupaili. Ei oo kesä herkässä.

Viime viikolla pidettiin yhdistyksen vuosikokous ja tutustuttiin samalla Outokummun Metallin toimintaan. Oli mielenkiintoista nähdä, miten hakkupäidenkin valmistus on kehittynyt samoilla loikilla kuin alustakoneetkin.

Terveiset täältä pontikkapitäjästä ja kohtahan sitä jo risteillään.

Veini Matikainen

Veini Matikainen

+ Kirkasta ja keveää pakkaskeliä Kainuusta

Nyt on keli ollut vaihtelevaa Kainuun suunnalla. Pääsiäinen meni paikoin kirkkaassa ilmassa, mutta vetinen sadekin pehmitteli hangen pintaa. Kelkalla lähivesistössä tuli käytyä myös pilkkimässä, aurinkoa ja kokemusta rikkaampana.

Työkelit ovat täällä vielä kohtalaiset runsaan lumen ansiosta, polanteet alkavat vain pehmetä päivällä sivuteillä. Yöllä kyllä pakkanen vielä rapakot jäätää. Osassa Suomen maata taitaa olla jo kuivemmatkin kelit. Lakot ovat ilmeisesti tällä erää päättymässä, uusista ei ole ainakaan sovittu, onneksi. Neuvotelkaa jo!

Varastot ovat monella toimijalla täyttymässä ja siitäkin syystä hiljennyksiä on yrityksissä jouduttu tekemään. Tavara ei ole liikkunut. Tuntuu että me joudumme aina kärsimään, vaikka jos leipurit lakkoilee, niin meille tulee töihin jarruja….

Nettiä selaillessa ei montaa positiivista uutista nykyään enää eteen tule, yksi kuitenkin. Kaicell Fibres on lopultakin saanut ympäristöluvan Paltamoon. Kainuun entiseen pääkaupunkiin, niin kuin joku kerran muisteli asiaa… Iso projekti nytkähti nyt eteenpäin, rahoitushanke on vielä meneillään. Usko ja luottamus kun on kova, niin asiat toteutuvat. 

Hyvää kevään jatkoa kaikille, yrittäjät, sihteerit ja henkilökunta!

Sami Juntunen

Sami Juntunen

+ Kevät tulla kolkuttaa

28.3.2024 Kaakkois-Suomen Koneyrittäjien puheenjohtaja Joni Karvanen

Talvi on ollut todella työntäyteinen tienhoitotöissä. Metsäpuolellakin on ollut kuuleman mukaan hyvä pöhinä päällä. Olen itsekin muutaman kerran kerennyt käydä ajamassa puita tutuille yrittäjille talven aikana. Täällä kaakon ja Päijät-Hämeen rajalla alkaa jo kevät olemaan pitkällä. Se tarkoittaa meillä sitä, että alkaa harjauskausi. Parasta aikaa laitellaan kalustoa iskuun sesonkia varten.

Meillä on tiivis yrittäjäporukka, keiden kanssa puhalletaan yhteen hiileen eikä toisia pidetä kilpailijoina. Ei täällä muuten ole mahdollisuuksia yhden tai kahden koneen yrittäjillä. Sama pätee metsä- ja maanrakennuspuolellakin. Yhteistyöstä on hyötyä kaikille osapuolille.

Toivotaan, että lakkoilu loppuisi pian ja päästäisiin taas normaaliin päivä rytmiin.

Ja muistakaahan kaikki osallistua kokouksiin ja muihin liiton/yhdistyksien toimintaan.

Mukavaa kevään ja kesän odotusta kaikille.

Joni Karvanen

Joni Karvanen

+ Kelirikko alkaa pääsiäisestä

21.3.2024 Itä-Savon Koneyrittäjien puheenjohtaja Seppo Pulkkinen

Kevät alkaa olla jo käsillä ja kuten vanha sanonta on: ”kelirikko alkaa pääsiäisestä”. Se taitaa pitää edelleenkin paikkaansa.

Tänä keväänä on muutakin huolta mielessä kuin kelirikko. Yhteiskunnassa tuntuu olevan järki kadoksissa. Lakkoillaan poliittisesti, joka ei mahdu omaan ymmärrykseen, miten ammattiyhdistys voi olla politiikassa mukana. Eihän me koneyrittäjätkään voida lakkoilla, jos ei hallituksen toiminta miellytä. Käsitykseni on, että monikaan työntekijöistä ei ole lakkojen kannalla ainakaan tässä tapauksessa.

Puunkorjuussa on normaali kevätseisokki tiedossa, osittain keleistä osittain leimikkopulasta johtuen. Voihan tietysti lakkokin jarruttaa toimintaa monellakin tapaa esimerkiksi polttoaineiden saatavuudessa.

Päivät pitenevät ja lämpenevät kesää kohti, joten aihetta iloonkin on. Meillä Itä-Savossa odotellaan innolla yhdistyksen kevätretkeä, joka suuntautuu tänä vuonna Skotlantiin ja Lontooseen huhtikuun lopulla. Lähtijöitä onkin liki 30 eli saman verran kuin viime vuonna, kun kävimme Tsekeissä. Tälläinen toiminta on mielestäni hyvää vaihtelua arkiseen ahertamiseen sekä luo hyvää yhteishenkeä, suosittelen muillekin.

Hyvää kevään odottelua kaikille yrittäjille ja kuljettajille sekä yhteistyökumppaneille!

Seppo Pulkkinen

Seppo Pulkkinen

+ Vaarin iltamietteitä

14.3.2024 Etelä-Suomen Koneyrittäjien puheenjohtaja Timo Laiho

Torstai-illan ajatuksista päällimmäisiä. No. Venäjän hyökkäys Ukrainaan aivan hullua. Voittajia ei ole. Eikä siitä sen enempää. Aiemmin jo ollut hyviä kannanottoja siitä. Samoin kun älyttömästä lakkoilustakin.

Mutta pienet on Vaarin murheet, kun miettii sitä, kun lauantaiaamuna lähtee ajelemaan kohti pohjoista "hiihtolomalle". Täytyykö poiketa tankkaamaan naftaa Volskun tankkiin, kun on vartillinen palanu vai uskaltaako ajaa tankin puolilleen? Jos onkin ekalla ja toisellakin asemalla säiliö tyhjänä.

Oltiin justiinsa Lahen moottoripyörämuseolla Päijät-Hämeen Yrittäjien luottamushenkilöseminaarissa kuuntelemassa puheita ym. Parasta oli puheet rohkeudesta, yhteishengestä ja siitä mitä "me" tarkoittaa. Puhujana oli Sliippareiden "Mato" Valtonen, yrittäjä hänkin. Suosittelen jos tulee mahdollisuus mennä kuuntelemaan. Kyllä museokierroskin oli hyvä.

Onnelliist voimiist joka ikiselle ja aurinkoista kevättä.

Timo Laiho

Timo Laiho

+ Jopas on kummia uutisia

8.3.2024 Pohjois-Savon Koneyrittäjien puheenjohtaja Jyrki Härkönen

Jopas on kummia uutisia. Johtaako ay-liike Suomea? Tätä juttua ajatellessani keskiviikkona selailin nettiuutisia ja koitin keksiä kirjoitettavaa. No löytyihän sieltä uutinen, vientisatamat kiinni kahdeksi viikoksi.

Näyttää vakavasti siltä, että edellisen hallituksen vanavedessä ay-liike on ottanut poliittisen vallan tässä maassa. Kun asiat eivät mene niin kuin suuret duunaripomot haluavat, niin pannaapa koko Suomen jo muutenkin pahasti yskivä talous sitten ihan kontalleen. Ajattelevatko nuo viimeiset taistolaiset ollenkaan omaa oksaansa? Sitä sahataan nyt ihan huolella poikki. Ei tarvitse yhtään ihmetellä, jos vähänkin suuremmat yritykset vievät investointinsa muualle ja siirtävät toimintoja vakaampien työmarkkinoiden maihin. Mitäs sitten täällä tehdään sen jälkeen? Suomesta on tällä toiminnalla hyvää vauhtia tulossa banaanivaltio. Tuotetaan jotain raaka-ainetta, joka sitten jalostetaan muualla.

Edelliset hallitukset ovat tehneet virheitä työttömyys- ja sosiaaliturva-asioissa. Miten on perusteltavissa, että kotona toimettomana makaaminen on kannattavampaa kuin työnteko? Perusterveen ja normaalilla järjellä varustetun Suomessa asuvan (oli sitten maahanmuuttaja tai kantaväestöä) on pystyttävä ottamaan lyhytkin työsuhde vastaan. Työajan palkan pitää riittää elämiseen, sitäkin ay-liikkeet valvovat tehokkaasti. Ei siitä, että käy töissä, pidä rangaista kuukausien karensseilla.

Virheellisesti rakennetut tukijärjestelmät on vaan pakko purkaa ja seuraukset kärsittävä niiden, joihin sattuu. Ei tätä maata saada tästä taantumasta ylös kuin sillä, että tehdään tuottavaa työtä. Kotona makailevat työkykyiset ja joutavat päällikön päälliköt tuottavaan työhön, sillä saadaan Suomi nousuun.

Jyrki Härkönen

Jyrki Härkönen

+ Talven tarjoamaa

29.2.2024 Etelä-Savon Koneyrittäjien puheenjohtaja Tomi Reinikainen

Ei ole vuodet veljeksiä keskenään, eikä tänä talvena ole tuntunut, että ilmasto olisi merkittävästi lämmennyt.

Talvi on tarjonnut täällä Kangasniemelläkin kaikkea mahdollista, vuodenvaihteen kovasta pakkasjaksosta ja talven lumisateista aina viimepäivien vesisateisiin. Tänä talvena on palanut omassa lämmöntuotannossa pellettiä heti tuplaten, mitä on miesmuistiin aiempina talvina mennyt. 

Pellettitonnin hinta pistänyt miettimään, josko hakkeeseen siirtyisi takaisin, mutta nyt kun keli näyttää olevan leutoa, niin antaa pelletin palaa kattilassa. 

Pellettihän valikoitui omassa käytössä toimintavarmuuden takia käyttöön.

Energia kun tässä jo puheeksi tuli, niin muistakaahan Koneyrittäjien järjestämä Energiapäivä Mikkelissä 22.3.2024.

Meille Etelä-Savon Koneyrittäjille tämä on hienoa, kun liitto tuo tällä kertaa tapahtuman Mikkeliin, jonka ympäristössä korjataan ja kuljetetaan metsäenergiaa paljon.

Tomi Reinikainen

Terveisin Tomi Reinikainen

+ Haastava päivä

22.2.2024 Koneyrittäjien hallituksen jäsen Timo Pyykkö

Työtä on ollut koko talven ja hyvä niin.

Viime lauantain ajokeli jää kyllä mieleen. Savonlinnaan oli vietävä turvetta lämpölaitokselle. Aamulla klo 4.00 aikaan kun katsoin pihalle, tiesin, että haastava päivä tulee.

Kuorman sain tehtyä ja 6-tielle päästyäni ajattelin, että eihän tämä nyt niin paha keli olekaan. Kunnes Puhokseen päästyäni alkoi vesisade. Ja sitä tosiaan tuli. Niinhän siinä kävi, että peilijäälle se tie sitten menikin. Oli siinä jos jonkinmoista ajatusta päässä, että onko tässä työssä mitään järkeä. Lopulta kun pääsi laitoksen pihaan, koko keho tärisi stressin takia. Iso kunnioitus kaikille ammattiautoilijoille, jotka tuossa ajokelissä joutuivat töitä tekemään.

Lunta täällä Karjalassa riittää ja sehän tietää hyviä kelkka-, pilkki- ja hiihtokelejä keväälle. Taloon tuli muuten toinen pystykorva Niilo Lallin poika. Toivottavasti noitten kanssa yhdessä hiihtäminen ei tule olemaan yhtä haastavaa kuin viime lauantainen ajokeli.

ajokeli Puhoksella

ajokeli Puhoksella

Terveisin Timo Pyykkö

+ Tympii niin, että sattuu

16.2.2024 Koneyrittäjien hallituksen jäsen Seppo Saarelainen

Venäjä vs. Ukraina, Venäjä vs. länsi, Trump vs. Biden, republikaanit vs. demokraatit, Israel vs. Palestiina, Pohjois-Korea vs. Etelä-Korea (USA), Kiina vs. Taiwan, Unkari vs. EU, Turkki vs. EU, Unkari vs. Nato, Turkki vs. Nato, Stubb vs. Haavisto, Suomen hallitus vs. oppositiopuolueet, ay-liikkeet (lakot) vs. hallitusohjelma. Ei, ei todellakaan, tälle ei todellakaan tule loppua.

Nämä päällimmäisen otsikoissa ja mielessä. Tämänhetkinen maailmankuva on täynnä vastakkainasettelua. On ollut ennenkin ja toisaallakin sattuu konflikteja, joista vähemmän media pitää ääntä tai edes välttämättä huomataan niitä. Tympii tämä meno niin, että sattuu.

En haluaisi maalata piruja seinälle, mutta pakosti on tullut kaikennäköinen varautuminen mieleen.

Toivottavasti pahimmat skenaariot eivät toteudu. Oma, poikkeusolojen sijoittuminenkin on väistämättä mielessä...   Kuinka läheiset pärjäävät. Isänmaallisuus on suurimpia arvoja, joita kunnioitan ja vaalin omassa ja toistenkin elämässä.

Tuollaiset kysymykset on olleet varmasti monella mielessä lähimenneisyydessä.

Stubb-Haavisto-presidenttikisan toinen kierros sentään edellä mainitussa listassa ratkesi Alexander Stubbin voittoon varsin niukalla enemmistöllä. Toivotan menestystä presidentin tehtävän hoitoon Alexander Stubbille.

Päällimmäiset huolet tietenkin ovat huomattavasti lähempänä ja arkipäivissä jatkuvasti. Yrittäjän huoli siitä kuinka työtä yritykselle löytyy ja saa työntekijät pysymään myös leivässä kiinni. Rakas Itä-Suomi minne mennään? Jo pidemmän aikaa itäisen Suomen (ja pohjoisenkin) talouden ja kehittymisen mittarit on olleet mollivoittoisia. Eikä hyvältä näytä tulevaisuuskaan. Ainoat rakennushankkeet taitavat kohta olla raja-aitojen rakentaminen idästä tulevaa uhkaa vastaan. Lieko muutkin puolustukselliset hankkeet, mene ja tiedä.

Asutetaanko ainoastaan Etelä-Suomea, Varsinais- ja Länsi-Suomea? Onko todella niin, että Itä-Suomi on jo henkisesti luovutettu?

Kaikesta edellisestä huolimatta vielä pitäisi jaksaa ja jostakin olisi vieläkin löydettävä draivia yrityksen kehittämiselle? Ikää mittariin kelautuu päivä kerrallaan ja kovaa pohdintaa aiheuttaa yrityksen jatkuvuus sitten,eikä niin kauhean kaukana enää, kun oma eläköityminen on edessä. Maarakennusala ei ole sellainen, että pienten maarakennusalan yritysten liiketoiminnan osto olisi kovinkaan haluttua, ellei yrityksellä ole jotain pääomaa mikä aidosti kiinnostaa.  Meillä Koneyrittäjien järjestössä on aiheellista pureutua asiaan tarmokkaasti, eläköityvää ja yrityskauppoja suunnittelevia jäsenyrittäjiä on paljon.

Arkea on sävyttänyt runsas lumisuus. Aurauslähtöjä on jo nyt enemmän kuin edellisenä talvikautena yhteensä. Henkilöstöä helpottaakseni olenkin kantanut korteni kekoon ja tänäänkin tuli työpäivä vietettyä auratessa. Pientä mielenvirkeyttä tai harmitusta kovien pakkastenkin vuoksi on tuonut osalle henkilöstölle Pielisen Museon pohjarakennustyöt. Kovat pakkaset on routaannuttanut liikutut alueet tehokkaasti ja piikkausvasarointia on riittänyt. Järjetöntä on perustustöiden tekeminen talvella.

Nyt on ollut myös aikaa ja resursseja rakentaa halliin kylmälle puolelle lisää lämpimiä huolto- ja sosiaalitiloja. Aikaa on ollut myös pohtia tulevaisuutta monenkin asian kohdalta. Ohessa on tullut opeteltua uutta CAD-ohjelmaa rakennekuvia ja suunnitelmia tehdessä. Kivaa.

Pahukseen vaan kaikki suunnitelmat edellyttävät lisää investointia, rahaa, lainaa, ym. Siitäpä sitä sitten valitsemaan, mitä kannattaa tehdä, millä on tulevaisuudessa merkitystä.

Samanmoisia asioita meillä kaikilla yrittäjillä on isompia tai pienempiä.

Toivotan oikein hyvää alkavaa hiihtoloma-aikaa kaikille.

Seppo Saarelainen

Talvisin terveisin Seppo Saarelainen

+ Meillä on hyvä systeemi

8.2.2024 Koneyrittäjien hallituksen jäsen Pasi Mikkonen

Työtaisteluiden rytistessä monella alalla on hyvä peilata vähän taaksepäin ja todeta, että kyllä metsäala on hyvä ala tehdä töitä.

Mieleen tulee tilanne vuosia sitten, jolloin kuljettajat aikoivat lakkoon, ja yrittäjät olivat aidosti sitä mieltä, että lakkoon vain, se on hyväksi meille kaikille!

Mitämitämitä, kysyy esimerkiksi kaupanala. Eihän tällainen vetele.

Mistä tämä kertoo?

Mielestäni siitä, että kuljettajat ja me yrittäjät olemme usein samalla puolella pöytää, kun mietitään vaikka, miten töitä saadaan kannattavammaksi ja järkevämmäksi metsässä. Myös kestävyys, alan yleinen hyväksyttävyys ja metsästä käytävä keskustelu ovat yhteisiä asioita, joissa meillä on yhteinen agenda.

On hienoa, että usein kuljettajat ja "isännät" istuvat jopa samalla penkillä, tosin eri aikaan, ajaessaan samaa konetta. Kuljettaja on hyvin lähellä sitä ydintä ja ymmärrystä, mistä raha taloon tulee ja mihin se menee. On karmaisevaa kuulla juttuja sote-maailmasta, jossa miljoonat ovat hukassa ja keikkalääkärin liksat katossa. Rohkenen epäillä, että niissä organisaatioissa ei ole samanlaista ymmärrystä aiheesta.

Pasi Mikkonen

+ Luopumisen tuska

1.2.2024 Koneyrittäjien hallituksen jäsen Kimmo Kulojärvi

On tässä viime viikkoina ollu isukilla eli minulla hankalat tunnelmat omassa päässä. Meidän tytär teki tuossa ilmoitusluontoisen asian, että hänellä on nykyään poikaystävä. Eihän siinä periaatteessa mitään, rippikoulut käyty ja peruskoulun viimeinen luokka menossa. Mutta minulla omassa päässä on ollu hirmu jumppa hyväksyä asia, että isin ja tytön väliseen kanssakäymiseen tulee pyörimään joku pojan kloppi sekaan. Onko minulta jäämässä jotain pois tästä tytön jakamasta arjesta? Tuo pojan kloppi taitaa olla ottamassa minulta jotain? Isin silimäterrää on hamuamassa!

Järjettömiä ajatuksia, eikö vain 😁.

Mutta veikkaan, että moni muukin isä on joutunut käymään tämän painin omassa päässään. Kyllähän asiaan on totuttava ennemmin tai myöhemmin.

Tämä on varmaan sitä luopumisen tuskaa, vaikka totuushan on, että ei se meidän tyttö ole vielä muutamaan vuoteen kotoa pois lähdössä.

Näillä ajatuksilla kevättä kohti!

Kimmo Kulojärvi

Kimmo Kulojärvi

+ Presidentinvaalit

25.1.2024 Koneyrittäjien hallituksen jäsen Toni Hautala

Maarakennusvaliokunta kokoontui torstaina eikä tunnelma ollut kovin riemuisa. Työllisyysnäkymät ovat tällä hetkellä heikot ja vähistä töistä kilpaillaan hinnalla. Toivottavasti korko laskisi, koska sillä olisi positiivinen vaikutus, että yksityinen asuntorakentaminen lähtisi käyntiin ja myös muut odottavat investoinnit. Toivottavasti jotain piristystä urakointiin kevätaurinko toisi tullessaan.

Tämä viikko onkin tärkeä, koska sunnuntaina on presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Todennäköisesti tulee toinen vaalikierros kahden viikon päästä, koska ensimmäisellä kierroksella tuskin kukaan ehdokas kerää puolta annetuista äänistä. Presidentin vaalista täytyy todeta, että se on todellinen kansanvaali, koska vaalissa äänet menevät suoraan ehdokkaan tulokseen, ei puolueen tai ryhmittymän vertailulukuun. Muistakaa siis äänestää.

Toni Hautala

Toni Hautala

+ Liiton hommissa

18.1.2024 Koneyrittäjien varapuheenjohtaja Teemu Tolppa

Ajattelin tällä kertaa jatkaa edellisen kirjoitukseni pohjalta, jossa käsittelin luottamustehtäviä järjestössämme. Tällä kertaa ajattelin kertoa henkilökohtaisella otteella valiokuntatyöstä.

Ensinnäkin valiokunnat muodostavat liittokokouksen vuosittain valitsemat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja jäsenet. Itselläni käynnistyi toinen vuosi metsävaliokunnan puheenjohtajana. Valiokunnan jäsen olen ollut kuusi vuotta, vuodesta 2018 alkaen.

Aika on mennyt nopeasti. Kuusi vuotta voi kuulostaa pitkältä ajalta, mutta itse koen, että tuo on ollut sisäänajoaika ja vasta nyt alkaa annettava olla huipussaan. Vasta nyt kun on saanut nähdä valiokuntatyössä riittävän paljon suhdannevaihtelua, vaaleja ja päättäjien vaihtumista, poliittisten päätösten vaikutuksia sekä maailmaa ympärillä noin muuten. Mikä tärkeintä tai hienointa niin on jo datapohjaa seurata ja arvioida niiden päätösten vaikutuksia, joita on myös itse ollut tekemässä tai valmistelemassa. Moni asia sujuu jo rutiinilla ja huomaan osaavani keskittää ensimmäisiä vuosia paremmin oman huomioni sekä voimavarani oikeisiin asioihin.

Rutiini ja kokemus ei saa kuitenkaan tarkoittaa paikallaan pysymistä. Maailma ympärillä jatkaa liikettään ja on pysyttävä hereillä. On kuitenkin helpompi vastata maailman heittämiin haasteisiin, kun on jo kokemusta joko samasta tai samankaltaisesta haasteesta sekä ongelmanratkaisusta noin yleensä.

Verkoston merkitystä ei voi korostaa liikaa. Valiokuntavuosien aikana on huomaamatta syntynyt laaja verkosto läpi Suomen ja metsäisen kentän. Jätkistä virkamiehiin. Kun ei itse tiedä, niin tietää ainakin keneltä kysyä. Mitä tutummaksi ihmiset tulevat, sitä mutkattomampaa ja helpompaa on myös yhteisten asioiden hoitaminen. Erityisten tärkeänä ja arvokkaana pidän tässä tehtävässä sitä, että olen saanut tutustua jäsenistöömme. Oma yritys, jossa päivätöitä teen, antaa yhden näkemyksen, toinen yrittäjä toisen ja kymmenes kymmenennen. Koen tärkeäksi, että valiokunnan jäsenillä on kontakteja ja perspektiiviä ja että jäsenet edustavat laajalti koko Suomea ja eri kokoisia, eri tavalla toimivia yrityksiä.

No mitä siellä valiokunnassa sitten oikein tehdään? Järjestötyön pyörittämisestä sekä varsinaisesta edunvalvontatyöstä järjestössämme vastaavat palkatut toimihenkilöt. Metsätiimin toimihenkilöt vastaavat metsäalan edunvalvontatyöstä. Taas me valiokuntaan valitut luottamushenkilöt vastaamme metsätiimin ohjauksesta, jotta he keskittävät voimavaransa jäsenistön kannalta merkitykselliseen työhön ja jäsenistön asiaa edesauttavalla tavalla.

Metsävaliokunta kokoontuu kokouksiin 4–6 kertaa vuodessa. Kokousten välissä pidämme yhteyttä muuten sekä järjestämme lyhyempiä etäpalavereita tarpeen mukaan. Asialistan kokoukseen valmistelee metsätiimi, puheenjohtajan avustuksella. Metsätiimi seuloo sekä maailmalta, että järjestön sisältä ajankohtaisia aiheita, joiden oletetaan olevan jäsenten ja toimialan kannalta merkityksellisiä ja joihin odotetaan metsävaliokunnan ohjausta. Pelkästään kengänkärkiä ei tuijotella, vaan asialistalla pyritään katsomaan myös tulevaisuuteen.

Metsätiimin lisäksi kokousten asialistalle tekevät nostoja myös puheenjohtaja ja jäsenet. Lisäksi pyritään aina luomaan kaikille selkeä tilannekuva, miltä maailma näyttää tänään ja miltä se voisi näyttää huomenna, jotta olemme samalla sivulla päätöksiä tehdessä ja yhteistä kantaamme muodostamassa.

Asialistan käsittely etenee yleensä niin, että toimihenkilöt alustavat asian ja tämän jälkeen käydään vilkasta keskustelua aiheen ympärillä. Keskustelun päätteeksi muodostetaan yhteinen näkemys, joka ohjaa toimihenkilöiden työtä aiheen ympärillä.

Yhteinen kannanmuodostus on aina kompromissi, jossa otetaan jokaisen näkökulma huomioon. Debatti on joskus kiivastakin, mutta aina hyvähenkistä ja eteenpäin vievää. Jokainen tuo peliin oman työnsä ja oman verkostonsa kautta muodostetun näkökulman, mutta ei jyräämällä. Avoin keskustelu avaa lisää näkökulmia ja helpottaa yhteisen kannan muodostamista sekä päätöksentekoa.

Kokouksissa käy säännöllisesti vierailijoita tai vaihtoehtoisesti vierailemme itse tapaamassa asiakastahoja, päättäjiä, virkamiehiä ym. sidosryhmiä. Tällä vuorovaikutuksella pyrimme avaamaan muulle maailmalle oman järjestömme ja jäsenistömme näkemystä, mutta yhtä lailla oppimaan ja kuulemaan kuinka asioita tehdään, nähdään ja koetaan muualla. Lähiaikoina olemme tavanneet tai olemme tapaamassa mm. maa- ja metsätalousministerin, ministeriön virkamiehiä, metsäalan tutkijoita sekä asiakasyhtiöiden metsäjohtoa.

Tällä hetkellä isoja, toistuvia teemoja ovat mm. vastuullisuus, alan liiketoimintaedellytykset, rahoitusmarkkina, metsäsertifiointi, alan koulutus sekä puuraaka-aine ja energiamarkkinoiden muutokset.

Isoimpana yksittäisenä ajankohtaisena asiana on tällä hetkellä Metsäkonealan työehtosopimus, jonka neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä. Muita ajankohtaisia aiheita ovat mm. alan yrittäjien liiketoimintaosaamisen kehittäminen, työssäoppimisen edellytysten parantaminen sekä konedatan hyödyntäminen.

Käsiteltäviä asioita voi oikeastaan jakaa kahdella tavalla: suuret ja pienet asiat tai lyhyellä ja pitkällä aikajänteellä vaikuttavat asiat. On myös erittäin tärkeää tunnistaa käsiteltävien asioiden vaikutus toisiinsa. Joko/tai-kysymyksiä harvoin pöydällä on.

Muistutan jäsenistöä siitä, että valiokunnat eivät ole mikään norsunluutorni, vaan valiokunnat ovat työkalu ja vaikutuskanava koko jäsenistölle. Jos me puheenjohtajat ja jäsenet emme osaa olla yhteydessä, niin ottakaa luuri käteen ja olkaa te! Se on oikeasti arvokasta.

Seuraava valiokunnan kokous on helmikuun alussa ja edellisestä on aikaa yli kuukausi. Aina tässä kohtaa kokousten välissä sitä alkaa jo odottamaan, että pääsee taas ”omiensa joukkoon” vaihtamaan ajatuksia, osaavan ja intohimoisen metsätiimin alustamana.

Kiitän jäseniä tuesta ja ajatuksista, joita olette eväsreppuuni tarjonneet tämän tehtävän hoitamista varten. Oikein hyvää alkanutta vuotta 2024 kaikille!

Teemu Tolppa

Teemu Tolppa

+ Energiahuolto kovilla

9.1.2024 Koneyrittäjien varapuheenjohtaja Marko Vainionpää

Lämmityskausi alkoi jo kuukautta ennemmin kuin viime vuosina yleensä. Reilun viikon kireä yli -30 C pakkanen laittoi energiahuollon koville.

Koneita sai sulatella, että saatiin kuormat tehtyä, ja myös parjattu turve kävi kauppaansa. Kyllä vaan turpeella on oma osansa huoltovarmuuden takaajana, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Ollaan vasta tammikuun alussa ja monella polttoaineet on jo poltettu, ei lupaa hyvää. Koneyrittäjät tekevät töitä, että huoltovarmuus saataisiin paremmalle tolalle. Vaikuttaminen asian tiimoilta jatkuu.

Maaliskuun 22. päivänä pidetään Energiapäivä Mikkelissä, lähtekää isolla porukalla mukaan.

Marko Vainionpää

Marko Vainionpää

 

Lisää aiempia viikon ajatuksia

 

Koneyrittäjät - Koneyrittäjät ja Finnmetko Oy

puh. 040 900 9410

Toimisto
avoinna klo 8.30 - 16.00
kesäaikaan 8.30 - 15.00
Sitratie 7
00420 Helsinki
etunimi.sukunimi@koneyrittajat.fi
Toimihenkilöiden yhteystiedot

Aluetoimistot:
Arvi Kariston katu 7
13100 Hämeenlinna
puh. 040 9009 419

Tietosuojaseloste.

Medialle

Tiedotteet