ajatus viikon päätteeksi

Koneyrittäjien luottamushenkilöiden mietteitä julkaistaan näillä sivuilla perjantaisin. Ajatus viikon päätteeksi, ole hyvä.

18.10.2020 – Muutto edessä, maarakennusvaliokunnan puheenjohtaja Seppo Saarelainen

09.10.2020 – Ostajan mielestä kallista, hallituksen jäsen Pasi Mikkonen

02.10.2020 – Syksyä pukkaa, hallituksen jäsen Jyrki Härkönen

25.09.2020 – Joulua odotellessa, Pirkanmaan Koneyrittäjien puheenjohtaja Jussi Mikkola

Aiempia viikon ajatuksia

Muutto edessä

Monenmoiset kiireet tahdittavat elämää, eikä vähiten lähestyvä talvi. Ensimmäiset räntä- ja lumisateetkin on jo nähty tälle syksylle myös täällä Kolilla. Uuden tieliikennelain muutokset ja nopeat sään vaihtelut talvensuuntaan aiheutti meilläkin jo pienen rengasruletin. Emäntä-kulta ei suostunut lähtemään autolla liikkeelle enää, jos eivät talvirenkaat järjesty auton alle. Sitäpä se sitten alkoi, kolmeen autoon renkaat vaihdettu, ja sen puolesta liikkumista on varmistettu.

Kulunut vuosi on ollut haasteellinen koronapandemian vuoksi, mutta etenkin hämmästystä on aiheuttanut istuvan hallituksen ja STM:n kyvyttömyys tehdä tilanteen vaatimia päätöksiä. Päättävillä ja suosittelevilla tahoilla on pasmat sekaisin ja yhtäläistä selkeää linjausta ei ole löytynyt. Lisäksi tällaisessa tilanteessa, joka vaikuttaa merkittävällä tavalla elinkeinoelämään, on hallituksen toimet talouselämää hankaloittavine päätöksineen vähintäänkin arveluttavia. Meillä ei olisi varaa ajaa alas kokonaisia elinkeinoja. Yhteiskunnasamme on menetetty kokonaisvaltainen taloudellinen ajattelutapa. Yhteiset nimittäjät päätöksenteossa ovat ympäristö ja ilmasto. Vaikkakin tärkeitä asioita, ei voi olla oikein, että niiden varjolla inhimillisyys unohtuu.

Loppuvuodelle voitettu urakkakilpailu ja urakan valmistelu Savonlinnaan teettää hieman toimistotöitä. Kiire on tietenkin aloittamaan urakkaa. Tässä vaiheessa vuotta urakan aloittaminen on aina kilpailua sään ja alkavan talven kanssa.  Asunto työporukalle on vuokrattu ja itselläkin on muutto urakan ajalle väistämätön Savonlinnaan.

Muutto aiheuttaa loppusyksylle muutoksia myös harrastuspaikkaan. Savonlinnan Jyryn Sali taitaa tulla tutuksi. Eräs kovimmista kilpakumppaneista jo toivotti tervetulleeksi. Kuulemma kiinnostaa nähdä, missä kunnossa Saarelainen on.  Molemmilla on tavoitteena 15.11.20 Mastersien SM-kilpailun mitalisijat Ylöjärvellä.

On myös se vaihe vuodesta, että liittokokous on edessä ensi viikonloppuna. Mielenkiintoinen tilanne tänä koronapandemian aikana. Monet miettivät lähtemistään kokoukseen ihan aiheesta. Maamme Covid-19-tilanne on hyvinkin erilainen eri puolilla Suomea ja tällaisissakin tapahtumissa tietysti on osaltaan riskinsä.

Huolehditaan kaikki osallistuvat omasta ja toisten turvallisuudesta liittokokouksessa.

Nähdään Sotkamossa!

Savonlinna

Seppo Saarelainen

Ostajan mielestä kallista

Metsäala on selvinnyt nykyajan pahimmasta katastrofista hyvin. Ebolat ja lintuinfluenssat olivat lapsen leikkiä tämän rinnalla.

Sahat huutavat tukkia, isännät eivät myy. 

”Kuinka paljon siitä tukista pitää saada, että kaupat tulee?” Näin aloitti paikallinen sahan ostomies isännän kanssa, ja niinhän siinä lopuksi kävi, että kaupat tuli. Tämä ostomies ei ollut käynyt kouluja eikä kursseja. Kerran kysyin, minkä verran hän arvosti metsäalan koulutusta ostomiehen hommassa. Vastaus oli, että ei lainkaan, ei siinä metsäalan osaamista tarvita vaan ihmisten osaamista.

Itse olen saanut kunnian olla mukana kovassa porukassa Metsäalan johtamisakatemiassa. Tässä koulutusohjelmassa keskitytään ihmisten johtamiseen ja unohdetaan risut ja männynkävyt. On ollut ilo huomata, että oli kyseessä iso tai pieni, uusi tai vanha, globaali tai paikallinen yritys, ihmisten johtaminen on yhtä vaikeaa kaikissa firmoissa. Koska loppujen lopuksi ihmiset ovat samanlaisia ja samalla niin erilaisia.

Keski-Suomessa on säpinää koneyrittäjien työaloilla. Sahat huutavat tukkia ja tien varret ovat tyhjät kuidusta. Jyväskylä–Äänekoski E75 -remontti sai 168 miljoona kolme vuotta sitten, ja nyt työt ovat olleet vuoden täydessä vauhdissa. Nyt valtiovalta myönsi vielä 20 miljoonaa euroa lisää Äänekoski–Viitasaari-välille E75 ohituskaistatien tekoon. Kaivureita ja dumppereita on välillä lukematon määrä ja siltoja tehdään lukuisia. Keltaisia vilkkuvaloja on tien päällä yötä päivää ja ilmassa on tekemisen makua.

Kemissä odotetaan tehtaan investointipäätöstä, ja moottoritie alkaa olla loppusuoralla. Sille nurkalle Suomea on tulossa varmaankin samanlainen jackpot valtiolta kuin Äänekoskelle aikanaan. Tehdään teitä, asemia ja terminaaleja.

Mieleen tulee näin metsämiehenä ja ylikapasiteetista kärsivällä alalla olevana, että mitä ne kaikki maanrakennuskoneet ja -kuljettajat tekevät sitten, kun nämä urakat päättyvät? Tulee uusia urakoita.

Työehtosopimuksia alkoi lentää roskiin. Tämä aiheuttaa aluksi ylireagointia puolin jos toisin. Me olemme saaneet neuvoteltua metsäalalle hyvän sopimuksen. Ainahan viilaamista riittää, mutta en olisi sitä ensimmäisenä roskiin heittämässä. Tämä siksi, että meillä ei ole vielä riittävästi osaamista paikalliseen sopimiseen. Kummallakaan puolella pöytää.

Pasi Mikkonen

Pasi Mikkonen

Ylös

Syksyä pukkaa

Lehtipuissa loistaa kaunis ruska, siis on syksy. Ainakin täällä päin on saatu nauttia viime viikkoina aurinkoisista ja lämpimistä syyspäivistä. Kuitenkin se tarkoittaa, että talvikin tulee jossain vaiheessa.

Useamman kerran näitä viikon ajatuksia miettiessä on ollut jokin miete mistä kirjoittaa, mutta nyt on tarina hukassa. Ei kerta kaikkiaan jaksa kirjoittaa aina noista negatiivisista asioista. Jokainen on varmaan lukenut tai omissa töissään törmännyt niihin, niin jätetään ne nytkin vähemmälle. Viime aikoina ei ole tullut uutisista oikein positiivisia viestejä meidän aloille.

Yhdistyksissä suunnitellaan ensivuoden toimintaa ja budjettia. Valmistaudutaan syyskokoukseen, jossa on valittava hallitukseen uusia jäseniä ja puheenjohtajakin vaihtuu. Siinä sitä haastetta riittääkin. Jäsenistössä on paljon nuoria yrittäjiä, joilla on uusia ideoita ja ajatuksia, mutta millä ihmeellä heidät saadaan mukaan yhdistystoimintaan. On hirmuisen tärkeää, että toiminta jatkuu ja meidän vaikuttavuus tilaajiin, työntekijöihin ja mediaan saadaan jatkumaan. Jokainen puheenjohtaja ja hallitus luotsaa yhdistystä omalla tyylillään, ja uudistua meidän pitääkin.

syksymaisema

Jyrki Härkönen

Ylös

Joulua odotellessa

Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen. Kevättalvella kaupungista väki tuli maaseudulle. He keskittyivät mökkien kunnostamiseen ja nyt tuli myös metsiä katseltua ajan kanssa, mitä tulisi tehdä. 

Maaseudun kaupoille oli piristys, koska paikkoja kunnostettiin, ja kyllä varmaan poiki urakoitsijoille myös töitä. Oli tien hoitoo, ojan kaivuuta ja toivoo sopii, että metsän hoitoonkin tulee tarvetta.

Kesä oli kuiva. Metsässä ja turvesuolla oli hieman haasteellinen keli. Itselläkin metsässä muokkauksen yhteydessä kuiva metsä syttyi. Onneksi vauriot olivat pienet. 

Kesälomareissulla Itä-Suomessa ajellessa oli hienoa katsella, kuinka väki käyttäytyy, käsidesiä on opittu käyttämään, oltiin väljemmin ja porukalla oli hyvä fiilis.

Mitä jatkossa? Itse en haluaisi, että kaikki kokoukset olisivat etäkokouksia, mutta terveys edellä mennään. Jouluun on sata päivää. Ei muuta kuin kirjettä joulupukille kirjoittamaan.

Hyvää syksyn odotusta!

maastopalo

Jussi Mikkola

Ylös

Aiempia viikon ajatuksia

 

 

 

 

Koneyrittäjät - Koneyrittäjät ja Finnmetko Oy

puh. 040 900 9410

Toimisto
avoinna klo 8.30 - 16.00
kesäaikaan 8.30 - 15.00
Sitratie 7
00420 Helsinki
etunimi.sukunimi@koneyrittajat.fi
Toimihenkilöiden yhteystiedot

Aluetoimistot:
Arvi Kariston katu 7
13100 Hämeenlinna
puh. 040 9009 419

Tietosuojaseloste.

Medialle

Tiedotteet