ajatus viikon päätteeksi

Koneyrittäjien luottamushenkilöiden mietteitä julkaistaan näillä sivuilla perjantaisin. Ajatus viikon päätteeksi, ole hyvä.

21.10.2021 – Röppökelissä, Kainuun Koneyrittäjien puheenjohtaja Sami Juntunen

14.10.2021 – Myrskysavotalla, Lapin Koneyrittäjien puheenjohtaja Kimmo Kulojärvi

Aiempia viikon ajatuksia

Röppökelissä

Tervehdys hyvät yrittäjät,

Se on lokakuu loppupuolella ja lumenkin jo viskasi maahan, ainakin Kainuussa.

Ylä-Kainuun myrskysavotoilla lumentulo hidastuttaa ja vaikeuttaa korjuuta. Siinä on koneen nosturi jo kovilla. Työtä jää vielä ensi kevääseen ja kesäänkin.

Hakkuut ovat aikaan nähden normaalilla tasolla, jospa tästä röppökelistä ei pitkä tulisi. Töiden kannattavuus on osin miltei katastrofaalisen alhaalla ja polttonesteiden hinnan korotukset lyövät lisää miinusta alle. Talven tulo kiihdyttää korjuuta ja puutkin toivottavasti saadaan liikkeelle teiden jäädyttyä.

Elokapina ja Greenpeacekin olivat lähteneet luontoretkelle Suomussalmen Karttimojoelle. Ei sittenkään se jatkuva kasvatus, pienavot ja poimintahakkuut olleet heidän mieleen, vaikka sitä he ovat toivoneet avohakkuiden tilalle. Tuiskua ja kylmää tuulta, painakaa karvahattua vain syvemmälle, kun ovat tulleet toisten elantoa vaikeuttamaan. Puuta ja luontoa meillä kyllä riittää kaikille.

Muistakaahan yrittäjät myös huoltaa koneiden lisäksi itsenne, vuosihuollossa veriarvot ja paineet kohdilleen. Omaan jaksamiseen täytyy myös kiinnittää huomiota. Riittävä lepo ja terveellinen ruoka se yrittäjänkin mielen virkeänä pitää!

Kuun lopulla on liittokokous Vaasassa, lopultakin näköpiirissä yhteisiä kokoontumisia!

Kaikesta huolimatta hyvää alkutalven jatkoa kaikille!

Sami Juntunen

Sami Juntunen

Ylös

Myrskysavotalla

Luontoäiti järjesti meillä kesällä työnsarkaa oikein kunnolla. Oma valistunut arvaukseni on, että myrskyn kaatamia puita on tällä hetkellä hakkaamassa Pudasjärvi-, Taivalkoski- ja Kuusamo-alueella noin sata koneketjua.

Omalla yritykselläni on töissä Kuusamon alueella myrskysavotoissa viisi koneketjua. Pienillä kyläteillä kulkee kohta ruuhkaksi asti koneenkuljetusautoja, pölliautoja ja huoltoautoja. Kyläteiden kunnosta huomaa, että nyt on liikkeellä tavallista enemmän raskasta kalustoa, kun löyhät kohdat tahtoo tiestöltä tulla näkösälle.

Metsänomistajien tuska ja hätä on helposti havaittavissa, kun pitkäjänteinen metsänhoito ja siihen käytetty valtava työmäärä on silitelty yhden myrskypäivän aikana olemattomiin. Seuraava metsänomistajasukupolvi jää käytännössä ilman puukauppatuloja myrskyn runtelemien palstojen osalta.

Toki näin koneyrittäjänä miettii myös asian kääntöpuolta, että tulihan meille lisätöitä syksyn ajaksi ja varmasti myrskypuita riittää vielä ensi kesänkin korjuuseen, jos puut ei ehdi pilaantua. Mutta kun miettii metsänomistajan taloudellisia tappioita ja henkistä kärsimystä, niin kyllä noita puita mieluummin pystystä kaatelisi.

Hyvää syksyn jatkoa kaikille!

Kimmo Kulojärvi

Kimmo Kulojärvi

Ylös

Aiempia viikon ajatuksia

 

 

 

 

 

Koneyrittäjät - Koneyrittäjät ja Finnmetko Oy

puh. 040 900 9410

Toimisto
avoinna klo 8.30 - 16.00
kesäaikaan 8.30 - 15.00
Sitratie 7
00420 Helsinki
etunimi.sukunimi@koneyrittajat.fi
Toimihenkilöiden yhteystiedot

Aluetoimistot:
Arvi Kariston katu 7
13100 Hämeenlinna
puh. 040 9009 419

Tietosuojaseloste.

Medialle

Tiedotteet