Kanta-Hämeen Koneyrittäjien Vuosikokous pidettiin perjantai-iltana (28.4.2017) Hämeenlinnan Vaakunan kokoustiloissa. Yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Mäki-Uuro otti kokouksessa esiin kuntien yhdyskuntateknisen korjausvelan ja keinoja sen taittamiseen.

Kunnat taittamaan korjausvelkaa tiiviimmällä yrittäjäyhteistyöllä

Kuntien yhdyskuntatekniikan korjausvelka on noin 2,5 miljardia euroa. Sen taittaminen kunnan omana työnä sitoo sekä pääomia että resursseja. Vallitseva taloustilanne tekee kuntien ja alueellisten yritysten yhteistyöstä entistä kannattavamman vaihtoehdon taistelussa korjausvelkaa vastaan, totesi puheenjohtaja Jarmo Mäki-Uuro Kanta-Hämeen Koneyrittäjien vuosikokouksessa Hämeenlinnassa.

– Kunnissa pitää havahtua verkostojen korjausvelan määrään, sillä itsestään se ei katoa, Jarmo Mäki-Uuro sanoi.

Uusi hankintalaki antaa kuntahankintoihin raamit, mutta kuntien tilaajaosaamisesta on huolehdittava. Osaava tilaaja voi vaikuttaa paljon siihen, ovatko kunnan julkisina hankintoina tehtävät työt paikallisten pk-yritysten ulottuvilla vai eivät.

– Kuntien tilaajaosaamista ei saa hävittää, sillä se on yksi niistä keinoista, jotka varmistavat myös alueen pienempien toimijoiden pääsyn mukaan kuntien urakoihin. Kuntien tilaajaosaamista pitää kehittää ja huolehtia siitä, että niiden hankintatoimet ja kuntayhtiöt toimivat läpinäkyvästi, Mäki-Uuro totesi.

Koneyrittäjät teettivät yhdessä Suomen Yrittäjien ja muiden järjestöjen kanssa selvityksen kuntien teknisen toimialan taloudellisesta tehokkuudesta. Tutkimuksessa todettiin, että sitä ei edes pysty kunnolla selvittämään julkisista lähteistä. 

– Kunnallispoliitikkojenkin on vaikea seurata kunnallisteknisen tuotannon tehokkuutta tai verrata käytäntöjä eri kuntien välillä. Huhtikuussa valituilla valtuustoilla on vastuu siitä, että heillä on oikea ja riittävä tieto kuntansa yhdyskuntatekniikan nykytilasta ja kunnostustoimien toteuttamisesta. Heidän vastuullaan on, että yhteisiä verovaroja käytetään parhaalla mahdollisella tavalla.

Kun sote-tehtävät siirtyvät maakunnille, kunnat voivat keskittyä muihin tehtäviinsä, joilla varmistavat elinvoimaisuutensa. Elinvoimaisuuden varmistamiseksi kuntien väyläyhteyksien, joukkoliikenteen ja vesihuollon pitäisi olla kunnossa. 

– Uusien valtuustojen tulee ottaa tämä elinvoimaisuuden ajatus ja kunnan yhdyskuntatekniikan korjausvelan taittaminen kunnan strategiaan, Jarmo Mäki-Uuro painotti.

 


Kanta-Hämeen Koneyrittäjien Vuosikokous perjantaina 28.4.2017 klo 19.30.
Paikka: Hämeenlinnan Sokos Hotel Vaakunan kokoustila os Possentie 7, 13200 HML 
TILAISUUS ALKAA KEITOLLA klo 18.00!
Vieraina, TAVO Oy Jarkko Lahtinen, Mateko Oy Veijo Repo ja Koneyrittäjien liitosta Markku Leskinen.

Tervetuloa vaikuttamaan!

 


ISO KIITOS!

Koneyrittäjien INFO-tilaisuus keräsi (ti 14.3.2017) väkeä Hämeenlinnaan, Metsäkonepalvelun kokoustilaan. Olemme saaneet vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:
                      Mikä ero on punaisella ja vihreällä nesteellä?
                      Mitä moottoriöljyä uusi ureamoottori tarvitsee?
                      Mikä on sopiva vaihtoväli hydrauliikka öljylle?
                      Mitä konerikkovakuutus korvaa?
                      Mitä palovakuutuksen voimassaolo edellyttää?
                      Minkälaisen ajokortin tarvitsen liikennetraktoriin?
                      Minkälaisia massoja saan siirtää ilman tavaraliikennelupaa?
Yhdessä näitä asioita on kivempi miettiä ja aiheesta keskustella.
Tule SINÄKIN ensi kerralla!

 


Tervetuloa Koneyrittäjien INFO-tilaisuuteen tiistaina 14.3.2017

Kanta-Hämeen Koneyrittäjät järjestää INFO-tilaisuuden Metsäkonepalvelun tiloissa (os. Konepajantie 12, 13300 Hämeenlinna) tiistaina 14.3.2017 klo 18-20.30.

Tilaisuuteen ovat lämpimästi tervetulleita kaikki illan INFO-aiheista kiinnostuneet, myös ei jäsenet. Eli otathan kaverinkin mukaan.

Tilaisuudessa mukana IF-vakuutus, Teboil ja Hämeen Teollisuuspalvelu. Tule saamaan vastauksia kiperiin kysymyksiin.

Illan ohjelma:

18.00-18.15   Tervetuloa ja kahvi, Kanta-Hämeen Koneyrittäjät

18.15-19.00   Teboil Yrjö Castrén Voiteluaineuutuudet ja Teboilin voiteluaineiden jälleenmyyjä Hämeen Teollisuuspalvelun Vesa Kuusisto

  • Mikä ero on punaisella ja vihreällä nesteellä?
  • Mitä moottoriöljyä uusi ureamoottorini tarvitsee?
  • Mikä on sopiva vaihtoväli hydrauliikka öljylle?

19.00-19.45   IF-vakuutus Maarit Jalasjoki aiheina mm. konerikkovakuutus, vastuuvakuutus, keskeytysvakuutus sekä erityisehdot Koneyrittäjille. Mukana myös raskaan kaluston tarkastaja Marko Aalto.

  • Mitä konerikkovakuutus korvaa?
  • Mistä vakuutuksesta korvataan katkennut kaapeli?
  • Mitä palovakuutuksen voimassaolo edellyttää?

19.45-20.30   Koneyrittäjien liitto, toimialapäällikkö Markku Leskinen Uudet ajokortti- ja liikennelupasäädökset sekä aluepäällikkö Ari Pihlajavaara ja Koneyrittäjien liittoon kuulumisen hyödyt

  • Minkälaisen ajokortin tarvitsen liikennetraktoriin?
  • Mitä massoja saan siirtää ilman tavaraliikennelupaa?

 

Kanta-Hämeen Koneyrittäjien vauhdikas vuosi 2016


Minna Koskela, sihteeri

Vauhdikkaan vuoden aikana järjestimme useita virkistäytymistapahtumia. Osallistujamääristä päätellen ne ovat olleet toivottuja tilaisuuksia, joten pyrimme pysymään tällä tiellä.

Koneyrittäjän arki on raskasta ja välillä hyvinkin yksinäistä puurtamista. Usein myös säät vaikuttavat koneyrittäjän työpäiviin, niiden pituuteen ja työn jaksotukseen. Virkistävät, työhyvinvointiin liittyvät tapahtumat ja koulutukset keräävät samanhenkistä väkeä yhteen. Tutustutaan toisiimme, pidetään huolta itsestämme, kehitämme osaamistamme, yrityksiämme ja yhdistystämme, kuulemme vinkkejä ja jaamme kokemuksiamme… Näin tapaamisemme ovat tänä vuonna menneet, kiitos osallistujille! Yhdessä teemme tilaisuuksista ikimuistoisia.

Hallitus piti järjestäytymiskokouksensa tammikuussa ja se oli samalla startti kuluvalle vuodelle.

Maaliskuussa hallituksen kokous pidettiin Ikaalisten kylpylässä. Samalla kuitattiin uuden jäsenen hankkimisesta kertyneitä kylpyläöitä (jokaisesta hankkimasta yhdistyksen uudesta jäsenestä saa yhden yön Peurungan kylpylään). Illan teemana olikin rentoutuminen hieronnassa, altaalla, saunassa tai lenkillä sekä tanssiminen.

Metsäkonealan jäsenhankinta- ja koulutustapahtuma pidettiin Hämeenlinnassa 13. huhtikuuta.

Yhdistyksen vuosikokous oli Hyvinkään Teboilin Sveitsinhovin kokoustilassa perjantaina 29. huhtikuuta.

Toukokuun hallituksen kokouksessa jaoimme hallituksen jäsenille jaettavaksi pieniä heijastinliivejä päiväkotien ja esikoulujen ryhmien pikkuisille.

Päällimmäiseksi tästä vuodesta on varmaankin jäänyt yhdistyksemme heinäkuussa tekemä Eestin matka.

Kauan haaveiltu Pärnun matka toteutui tänä kesänä, kun yhdistyksen huvitoimikunta järjesti matkan. Kanta-Hämeen Koneyrittäjien yhteiskyyti lähti Hämeenlinnasta ammattikuljettajan, Kauko Palosen, ajamana aikaisin torstaiaamuna. Matkaan osallistui 22 aikuista ja neljä lasta. Ensimmäinen matkan ”ihmetyksen” kohde oli Länsiterminaalin satama-alue, joka muuttaa muotoaan vinhaa vauhtia. Kehitysvauhti on kova ja työkoneita oli kiva seurailla ammattilaisen silmin sivusta.

Nopealla laivalla menimme meren yli ja heti puolen päivän jälkeen matkamme jatkui omalla bussilla kohti ensimmäistä vierailukohdettamme, urakoitsija Urmet Kalden Tricamba Oü:ta. Iltapäiväkahvit joimme Môisa köökissä.

Illalla majoituimme Tervise Paradiis SPA-kylpylähotelliin ja matkalaiset rentoutuivat syöden ja/tai kylpylässä hemmotellen.

Perjantaiaamuna bussimme täyttyi jälleen. Koko päivän retkellä tutustuimme monialakoneyrittäjäurakoitsijan arkeen Artur Nõmm Tuisu Oü:n johdolla. Retken aikana näimme mm. salaojien peruskunnostusta ja salaojaputkiston huuhtelua sekä -kunnostusta salaojitustyömaalla.  Peltokierrosten kautta päädyimme myös Latvian puolelle.

postipois-illallinen
Illalla kokoonnuimme yhteiselle illalliselle Postipois-ravintolaan.

Lauantaina tutustuimme isojen miesten betonilegoihin. Pärnugraniit-yrityksen omistaja kertoi betonipalikoiden valmistuksesta ja käyttömahdollisuuksista. Lauantai-illan aikana yhdistyksen huvitoimikunta suunnitteli yhdistyksen syksyä ja mm. pikkujoulujärjestelyitä.

Sunnuntain paluumatka tehtiin Järvamaan Kutsehariduskeskuksen kautta ja saimme pikaisen katsauksen oppilaitoksen puitteista. Oppilaitoksessa opetetaan mm. maarakennusalaa ja maatalousalaa.

Sää suosi matkalaisia, retket ja tutustumiskäynnit olivat mielenkiintoisia, tutustuimme toisiimme ja vaihdoimme mielipiteitä/kuulumisia, suunnittelimme toimintaamme ja tulevaa sekä rentouduimme hyvästä ruoasta nauttien ja kylpylässä lilluen.

Erityisesti matkasta jäivät mieleen ihmettelyä herättänyt tiestö, jota ajelimme useita satoja kilometrejä. Miten Eestissä monet isot tiehankkeet on tehty EU-rahoituksen tuella ja miksei Suomen heikohkoa tiestöä saada EU-rahoituksen piiriin?

Kanta-Hämeen Koneyrittäjät kiittävät matkalaisia ja erityisesti omaa hovikuskiamme Kauko Palosta turvallisesta kyydistä. Yhteiset bussimatkatkin voivat olla hienoja!

paluumatkalle
K-H Koneyrittäjät lähdössä kotiin päin Tallinnan satamassa. Iloisena, mutta väsyneenä.

Syyskuun alkupuolella Teboilin Pekka Vesa kutsui yhdistyksen hallituksen väen kokoustamaan Teboilin Siivikkalan saunamökille. Puitteet olivat kohdillaan hallituksen kokoukselle ja yhdistyksen syksyn toiminnan suunnitteluun. Hyvä ruoka, sauna ja samanhenkinen seura, mitä muuta koneyrittäjä voi alkusyksyn illanvietolta toivoa?

hallitus siivikkalassa
Hallituksen väkeä Teboilin Siivikkalan saunamökin rappusilla. Keskellä (sihteerin vieressä) Teboilin Pekka Vesa.

Lokakuun lopussa osallistuimme Koneyrittäjien liittokokoukseen Seinäjoella. Seinäjoen liittokokoukseen yhdistyksestämme osallistui 12 aikuista ja kaksi lasta.

Marraskuussa yksi hallituksen kokous pidettiin Hämeenlinnassa Metsäkonepalvelun kokoustilassa.

Yhdistyksen syyskokous pidettiin jälleen Hyvinkäällä Teboilin Sveitsinhovin kokoustilassa. Ennen syyskokousta nautimme Teboilin tarjoamasta joulubuffetista.

ennätysmäärä
Syyskokoukseemme osallistui ennätysmäärä yhdistyksen koneyrittäjiä.

Syyskokouksen jälkeen matka jatkui Hyvinkään Suuriin Pikkujouluihin Wanhalle Areenalle, jossa esiintyivät Jari Sillanpää ja Laura Voutilainen.

Kanta-Hämeen Koneyrittäjät kiittää kuluneesta, vauhdikkaasta, yhdessä tekemisen vuodesta ja toivottaa rauhaisaa joulunaikaa ja urakoinnintäyteistä vuotta 2017!

 

 

Koneyrittäjät - Koneyrittäjien liitto ja Finnmetko Oy

puh. 040 900 9410

Toimisto
avoinna klo 8.30 - 16.00
kesäaikaan 8.30 - 15.00
Sitratie 7
00420 Helsinki
etunimi.sukunimi@koneyrittajat.fi
Toimihenkilöiden yhteystiedot

Aluetoimistot:
Arvi Karsistonkatu 7
13100 Hämeenlinna
puh. 040 9009 419

Medialle

Tiedotteet