Tiedote 08.05.2020 klo 14:26

Kotitalousvähennyksen korotus parantaisi haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyä

Noin sadantuhannen haja-asutusalueen kiinteistön olisi pitänyt tehostaa jätevesiensä käsittelyä jo viime lokakuuhun mennessä. Jäteveden käsittelyn tehostaminen koskee haja-asutusalueilla olevaa noin 42 000 vakituista asuntoa ja 56 000 mökkiä, jotka sijaitsevat vajaan 100 metrin päässä vesistöstä, merestä tai pohjavesialueelta, toteaa Koneyrittäjien maarakennusvaliokunnan puheenjohtaja Seppo Saarelainen.

-    Uskomme, että työtä on vielä tehtävänä, ennen kuin jätevesien käsittely on valtioneuvoston talousjätevesien käsittelystä annetun asetuksen edellyttämällä tasolla, sanoo Saarelainen.

Koneyrittäjät esittää kotitalousvähennyksen korottamista yhdeksi keinoksi koronaviruksen lamaannuttaman talouden elvyttämiseen. Asiaa ovat pitäneet esillä monet muutkin toimijat. Esimerkiksi Omakotiliitto on ehdottanut kotitalousvähennyksen nostamista takaisin 3000 euroon ja työn vähennysosuuden 60 prosenttiin.

-    Korotettu kotitalousvähennys tukisi yksityistalouksia ja kannustaisi teettämään tarvittavia töitä. Myös haja-asutusalueen jätevesiremontteja saataisiin liikkeelle ja tehtyä. Samalla työllistettäisiin paikallisia koneyrityksiä, uskoo Saarelainen.

Kotitalousvähennyksen leikkauksen perustelut on kirjattu hallitusohjelmaan. Pellervon taloustutkimuksen (PTT) selvityksen mukaan kotitalousvähennyksellä on kuitenkin selvästi positiivisempi vaikutus sen piirissä olevien alojen työllisyyteen ja kysyntään kuin hallitusohjelmassa käytetyissä perusteluissa esitettiin.

-    Selvityksen perusteella tiedetään, että kotitalousvähennystä käytetään ympäri Suomea ja se rohkaisee käyttämään nimenomaan rekisteröityneitä yrittäjiä ja auttaa näin torjumaan harmaata taloutta.

-    Kotona vietetyn eristyksen aikana moni on miettinyt asiaa ja viimeistään tämän jälkeen laitattaa kiinteistönsä jätevesienkäsittelyn kuntoon, jos siihen on rahaa. Korottamalla kotitalousvähennystä tämä aie voi toteutua, tiivistää Saarelainen.

Lisätietoja:
Seppo Saarelainen, maarakennusvaliokunnan puheenjohtaja, puh. 050 390 4361
Markku Leskinen, toimialapäällikkö, Koneyrittäjät, 040 900 9413

Koneyrittäjät on energia-, maarakennus- ja metsäalan koneyrittäjien valtakunnallinen yrittäjä- ja työnantajajärjestö.

 

Koneyrittäjät - Koneyrittäjät ja Finnmetko Oy

puh. 040 900 9410

Toimisto
avoinna klo 8.30 - 16.00
kesäaikaan 8.30 - 15.00
Sitratie 7
00420 Helsinki
etunimi.sukunimi@koneyrittajat.fi
Toimihenkilöiden yhteystiedot

Aluetoimistot:
Arvi Kariston katu 7
13100 Hämeenlinna
puh. 040 9009 419

Tietosuojaseloste.

Medialle

Tiedotteet