Tiedote 08.04.2020 klo 10:52

Koneellisesta puunistutuksesta helpotusta työvoimapulaan

Työvoimapula uhkaa vaikeuttaa alkavalle kasvukaudelle suunniteltuja metsänuudistamisia. Vuosittain merkittävä osa taimista istutetaan metsiimme ulkomaisella työvoimalla. Alan haavoittuvuudesta kertoo paljon se, että metsän istutus- ja kylvötehtävät on listattu huoltovarmuuden kannalta välttämättömiksi työtehtäviksi, jotta näihin tehtäviin tulevia kausityöntekijöitä voidaan päästää maahan myös koronapandemian poikkeusoloissa.  –Olisiko nyt aika aloittaa koneellisen metsänistutuksen nousu, kysyy Koneyrittäjien metsänparannustyöryhmän puheenjohtaja Jari Vento.

Puuntaimien koneellista istutusta on kehitetty vuosikymmeniä, ja menetelmä on saatu teknisesti toimivaksi. Se ei ole kuitenkaan yleistynyt, koska se edellyttää toimintaprosessien muuttamista. Koneistutuksen on arvioitu pienentävän työvoiman tarvetta noin viidenneksen käsin istutukseen verrattuna.

-    Koneellisen istutuksen laajenemiselle ei ole teknisiä esteitä, mutta se edellyttää muutoksia työn organisoinnissa ja taimituotannossa. Sopivilla kohteilla, ammattitaitoisilla kuljettajilla ja laadukkaalla taimimateriaalilla koneellinen istutus on kilpailukykyinen vaihtoehto, Vento toteaa.

-    Koneellinen metsänistutus vaatii huomattavia investointeja koneisiin verrattuna käsin istutukseen. Siksi koneellisen istutustyön työmäärien pitäisi olla riittäviä ja istutustyöhön olisi käytettävä hyödyksi pidempi periodi kuin käsin istutuksen perinteinen touko-kesäkuu.

-    Koneellinen istutus on kuitenkin työhön sopivalla kohteella selvästi käsin istutusta nopeampaa. Siksi tarvitaan vähemmän työvoimaa, jonka saatavuus näyttää nousevan pullonkaulaksi. Koneelliseen istutukseen sopivat työmaat ovat mieluiten yli kahden hehtaarin kokoisia ja vähäkivisiä, Vento lisää.

Koneellisen istutuksen laatu on kunnossa

Koneelliseen istutukseen sopivilla kohteilla työnjälki on hyvää ja laadukasta. Lisäksi koneellista istutusta voidaan tehdä koko kasvukauden ajan keväästä syksyyn. Tällä hetkellä koneistutuspalvelua tarjoavien yrittäjien määrä ei ole kovin suuri, koska kausityövoimaa on ollut saatavilla riittävästi. Pienillä kuvioilla koneellinen istutus ei ole ollut hinnaltaan kilpailukykyinen erilliseen muokkaukseen ja istutukseen nähden. Kaikista istutuksista tehdään koneellisesti vain muutamia prosentteja. Koneistutuspalvelua tarjoavia koneyrittäjiä on esimerkiksi Metsätehon ylläpitämiltä koneistuttaja.fi-sivuilla.

Lisätietoja:
Koneyrittäjien metsänparannustyöryhmän puheenjohtaja Jari Vento, puh. 0400 156 852

Koneyrittäjät on energia-, maarakennus- ja metsäalan koneyrittäjien valtakunnallinen yrittäjä- ja työnantajajärjestö.

 

Koneyrittäjät - Koneyrittäjät ja Finnmetko Oy

puh. 040 900 9410

Toimisto
avoinna klo 8.30 - 16.00
kesäaikaan 8.30 - 15.00
Sitratie 7
00420 Helsinki
etunimi.sukunimi@koneyrittajat.fi
Toimihenkilöiden yhteystiedot

Aluetoimistot:
Arvi Kariston katu 7
13100 Hämeenlinna
puh. 040 9009 419

Tietosuojaseloste.

Medialle

Tiedotteet