Tiedote 1.4.2019 klo 13:43

Ammattibarometri antaa väärän kuvan työvoimatilanteesta metsäkonetyössä

Työ- ja elinkeinoministeriön 28.3.2019 julkaiseman ammattibarometrin mukaan metsäkoneenkuljettajien kysyntä ja tarjonta olisi Länsi-Suomessa tasapainossa. Kuva ei vastaa alan yrittäjien näkemystä tilanteesta. –Ammattibarometriä on kehitettävä ja sen tarkkuutta parannettava, vaatii Koneyrittäjien toimitusjohtaja Matti Peltola.

Nykyisellään barometri ei anna oikeaa kuvaa työvoimantarpeesta, koska maa- ja metsätaloustyökoneiden kuljettajat niputetaan barometrissä samaan luokkaan.

–Traktorinkuljettajat tilastoituvat työnhakijoina samaan kategoriaan hakkuukoneidenkuljettajien kanssa. Väheksymättä mitenkään maataloustraktorin kuljettajia näiden kahden ammatin ammattitaitovaatimuksissa on yhtä paljon eroa kuin yöllä ja päivällä. Tässä puurot ja vellit menevät pahasti sekaisin, sanoo Peltola.

Kuva vääristyy myös maakuntatasolla ilmeisesti väestöpohjaan nojautuvan tarkastelun vuoksi. Barometrin mukaan Jämsän ja Äänekosken seutukunnassa on pulaa metsäkoneen kuljettajista, mutta Jyväskylän seutukunta on tasapainossa. Tämän perusteella on tehty johtopäätös, että Keski-Suomen maakunnassa metsäkoneen kuljettajien kysyntä ja tarjonta olisivat tasapainossa.

–Tässä johtopäätös on ilmeisen väärä. Arvion työvoimatilanteesta pitäisi nojata pikemminkin puuston kuin väestön määrään tässä ammattikunnassa. Keski-Suomessa kun hakkukoneen kuljettajien työpaikat sijaitsevat Jyväskylän ulkopuolella, jatkaa Peltola.

Kysyntä ammattitaitoisista työntekijöistä ei sekään välity barometrissä riittävästi, ellei työnhakijoiden todellista ammattitaitoa arvioida kyllin TE-toimistoissa. Nykyisellään aktiivimalliin sisältyvä työnhakuvaatimus johtanee virheelliseen kuvaan ammattitaitoisen työvoiman määrästä.

–Myös yrittäjien halu ilmoittaa avoimista työpaikoista TE-keskukselle on vähentynyt, koska yrittäjät haluavat välttyä muodon vuoksi työtä hakevien soittorumbalta, toteaa Peltola.

Lisätietoja:   Toimitusjohtaja Matti Peltola, puh. 040 9009 412

Koneyrittäjien liitto on 2500:n energia-, maarakennus- ja metsäalan koneyrittäjän valtakunnallinen yrittäjä- ja työnantajajärjestö.

 

Koneyrittäjät - Koneyrittäjät ja Finnmetko Oy

puh. 040 900 9410

Toimisto
avoinna klo 8.30 - 16.00
kesäaikaan 8.30 - 15.00
Sitratie 7
00420 Helsinki
etunimi.sukunimi@koneyrittajat.fi
Toimihenkilöiden yhteystiedot

Aluetoimistot:
Arvi Kariston katu 7
13100 Hämeenlinna
puh. 040 9009 419

Tietosuojaseloste.

Medialle

Tiedotteet