Tiedote 5.4.2018 klo 14:57, muokattu asetuksen voimaantuloa 6.4.2018 klo 16:48

Traktori-investointeja varjostanut ongelma väistymässä

Valtioneuvoston tänään vahvistama ajoneuvon käyttöasetus palauttaa uskoa traktori-investointeihin. Lopullisesti tulppa avautuu, kun vastaavat muutokset tehdään parhaillaan eduskunnassa olevaan tieliikennelakiin, muistuttaa Koneyrittäjien toimitusjohtaja Matti Peltola.

Tänään annettu ja huhtikuun 10. päivänä voimaan tuleva muutos korjaa sen epäkohdan, joka syntyi liikennetraktoreiden poistumisesta lainsäädännöstä vuoden vaiheessa.  Tämän vuoksi vuoden alusta alkaen uusilla alle 60 km/h ei ole voinut vetää urakoinnissa yli 10 tonnin perävaunuja.  Tämä jäädytti koneyrittäjien traktorikaupan käytännössä kokonaan.

Nyt käyttöasetuksessa palataan aiempaan oikeustilaan, jossa traktoriin voidaan kytkeä kolme kertaa traktorin omamassan suuruinen perävaunu myös muussa kuin maa- ja metsätaloudessa.

-    Tässä asiassa liikenne- ja viestintäministeri Berner on käyttänyt maalaisjärkeä, kiittää Peltola.

Jotta traktori-investointeihin päästään, käyttöasetuksen nyt toteutetut muutokset on vietävä luvatulla tavalla eduskunnassa parhaillaan käsittelyssä olevaan tieliikennelakiin täydentävällä hallituksen esityksellä.

Monikäyttöisyys tekee traktorista taloudellisesti tehokkaan ajoneuvon hyödynnettäväksi esimerkiksi kunnossapidossa, maansiirrossa ja maataloudessa.

Traktorin maastokelpoisuus mahdollistaa toiminnan heikoissa olosuhteissa ja huonolla tieverkolla. Traktoriin saa liitettyä laajan valikoiman lisälaitteita, joilla kaluston käyttömahdollisuudet laajenevat ja käyttöaste nousee. Traktorilla voidaan siirtää urakoinnissa tarvittavaa konekalustoa, joka huonolla pientieverkolla muuten uhkaa jäädä siirtämättä.

Jatkossakin kaluston hankinnan ja käytön pitää perustua urakoitsijan tarpeisiin, eikä valinnanvaraa tai käyttömahdollisuuksia tule rajoittaa keinotekoisesti lainsäädännöllä.

Lisätietoja:     toimitusjohtaja Matti Peltola    puh. 040 900 9412

Koneyrittäjien liitto on 2500:n energia-, maarakennus- ja metsäalan koneyrittäjän valtakunnallinen yrittäjä- ja työnantajajärjestö.

 

Koneyrittäjät - Koneyrittäjien liitto ja Finnmetko Oy

puh. 040 900 9410

Toimisto
avoinna klo 8.30 - 16.00
kesäaikaan 8.30 - 15.00
Sitratie 7
00420 Helsinki
etunimi.sukunimi@koneyrittajat.fi
Toimihenkilöiden yhteystiedot

Aluetoimistot:
Arvi Kariston katu 7
13100 Hämeenlinna
puh. 040 9009 419

Tietosuojaseloste.

Medialle

Tiedotteet