Etusivu > Medialle > Tiedotteet > Tiedotteet 2024

Koneyrittäjien Peltola: Turpeen huoltovarmuusrooli pelastettava

Jaa

turvetraktori

Tiedote 27.4.2024

Turpeella on edelleen merkitystä etenkin lämmöntuotannon huoltovarmuuden ylläpidossa. Tämä tärkeä rooli häviää päästöoikeusmaksujen ja turveveron vuoksi, jos tilannetta ei korjata. Huoltovarmuuden takia turpeen asemaa onkin vahvistettava määräajaksi erityistuella ja turveveron poistolla, vaati Koneyrittäjien toimitusjohtaja Matti Peltola puhuessaan Kainuun Koneyrittäjien vuosikokouksessa Sotkamossa.

Orpon hallitus on hallitusohjelmassaan asettanut tavoitteeksi, että huoltovarmuussyistä energiaturpeen saatavuus turvataan siirtymäkauden ajan.  Samalla tunnustetaan, että turpeen roolin varmistaminen edellyttää sen käyttöä sekä kustannusten kompensointia. Hallitus haluaa varmistaa ohjelmansa mukaan kotimaisten polttoaineiden, puun ja turpeen, saatavuuden ja vahvat toimitusketjut nimenomaan energiahuoltovarmuuden vahvistamiseksi.

-    Hallitusohjelma on positiivinen ja hyvin muotoiltu turpeen huoltovarmuusroolin kannalta. Mutta ilman tarvittavia tuki- ja veropäätöksiä hallitusohjelmakirjaukset eivät muutu todeksi eikä turvetta saada liikkeelle, sanoi Peltola.

Huoltovarmuuden säilyminen vaatii turpeen jatkuvaa käyttöä

Turpeen huoltovarmuus muodostuu sekä varastossa olevasta turpeesta että toimivasta turpeen tuotantoketjusta. Toimiva tuotantoketju ei säily, ellei turpeen käytöllä varmisteta turvevarastojen kiertoa. Huoltovarmuusvarastoa on siis käytettävä ja täytettävä. Muutoin menetämme tuotantoketjun ja samalla koko turpeeseen perustuvan huoltovarmuuden.

-    Kun turpeella ei ole riittävästi käyttöä, ei ole tuotantoakaan ja tuotantoketjut häviävät. Ketjujen häviäminen vaarantaa huoltovarmuuden. Yrittäjien osaamista ja tuotantokoneita ei ole varaa menettää enää yhtään enempää, muistutti Peltola.

Turvevero pois ja turpeen käyttöön tukea

Turvetuotanto ei nykyisellään markkinaehtoisesti säily energiatuotannon huoltovarmuuden turvaavalla tasolla. Siksi sen käyttöä on tuettava.

-    Yhteiskunnan kannalta tärkeää palvelua, joka ei toteudu markkinaehtoisesti, voidaan tuottaa tai sen tuottamista tukea tietyin edellytyksin julkisin varoin. Tämä mahdollisuus pitää nyt käyttää huoltovarmuuskriittisen kriittisen turpeentuotannon säilymiseksi Suomessa. Kansallisin päätöksin vuotuisesti tukea energiaturpeen tuotantoa 15 miljoonalla eurolla vuotta kohti. Tuen lisäksi tarvitaan turveveron poisto kokonaan tai lasku vähintään 1 €/MWh tasolle. Tällä paketilla energiaturpeen huoltovarmuusrooli voitaisiin turvata ja samalla säilyttää alan työpaikat ja verotuotot, totesi Peltola.

Lisätietoja:      Matti Peltola toimitusjohtaja, puh. 040 900 9412

Koneyrittäjät on energia-, maarakennus- ja metsäalan koneyrittäjien valtakunnallinen yrittäjä- ja työnantajajärjestö. Kainuun Koneyrittäjät on Koneyrittäjät ry:n jäsenyhdistys.

 

Koneyrittäjät - Koneyrittäjät ja Finnmetko Oy

puh. 040 900 9410

Toimisto
avoinna klo 8.30 - 16.00
kesäaikaan 8.30 - 15.00
Sitratie 7
00420 Helsinki
etunimi.sukunimi@koneyrittajat.fi
Toimihenkilöiden yhteystiedot

Aluetoimistot:
Arvi Kariston katu 7
13100 Hämeenlinna
puh. 040 9009 419

Tietosuojaseloste.

Medialle

Tiedotteet