Metsäkonealan kustannukset hypähtivät 4,1 prosenttia kuukaudessa

metsäkonealan kustannukset nousseet

Tiedote 24.11.2022

Metsäalan konekustannukset hypähtivät lokakuussa jälleen reippaasti ylöspäin. Metsäkonealan kustannukset ovat nyt 16,7 prosenttia korkeammalla kuin viime vuoden lokakuussa. Haketuksessa indeksi näyttää 20,3 prosentin nousua. Kustannusindeksejä ylläpitää Tilastokeskus.  Vuoden 2020 perusvuodesta puunkorjuun kustannukset ovat nousseet 27,1 prosenttia ja haketuksen 31,6 prosenttia.

Konekustannusten nousu johtuu eniten polttoaineiden hintojen noususta. Metsäkoneissa käytettävä polttoöljy on Tilastokeskuksen kustannusindeksin mukaan nyt toiseksi korkeimmalla tasolla ikinä. Koneissa käytettävä moottoripolttoöljy oli lokakuussa keskimäärin 1,6 kertaa kalliimpaa kuin vuosi sitten. Parissa vuodessa polttoöljyn keskihinta on noussut lähes 2,4-kertaiseksi. Vertailun vuoksi todettakoon, että dieselin hinta ei ole kustannusindeksin mukaan noussut parissa vuodessa kuin 1,8-kertaiseksi. Sekin toki on iso nousu. 

Muista kustannuksista eniten on noussut korkokustannus. Se on noussut vuodessa 79 prosenttia. Myös koneiden huoltojen ja korjausten sekä siirtokuljetusten kustannukset ovat reippaassa 15–16 prosentin nousussa.
Metsäalalla työnantajat ovat velvollisia järjestämään työntekijöiden kulkemiset työmaille. Yleistä onkin, että koneenkuljettajat ajavat työmaille työnantajan järjestämällä autolla. Polttoaineen hinnannousut ovat nostaneet myös näiden kulkemisten kustannuksia reippaasti.

-    Valitettavasti työntekijöiden kulkemisen kustannusten nousu ei näy Tilastokeskuksen kustannusindekseissä tällä hetkellä. Kulkemiskustannusten seurannan tietolähteenä käytetään metsäkonealan työehtosopimuksen mukaisia km-korvauksia ja ne tarkistetaan vain kerran vuodessa. Ne eivät ole muuttuneet sitten viime tammikuun tarkistuksen. Tosiasiassa kulkeminen on kallistunut polttoaineiden hintojen nousun tahdissa. Se ei vain näy missään virallisesti. Tämäkin on ihan merkittävä kustannuserä puunkorjuutyössä, toteaa Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola.

Lisätietoja:     Simo Jaakkola, varatoimitusjohtaja, Koneyrittäjät ry, 040 9009414
    
Koneyrittäjät ry on energia-, maarakennus- ja metsäalan koneyrittäjien valtakunnallinen yrittäjä- ja työnantajajärjestö.

 

Koneyrittäjät - Koneyrittäjät ja Finnmetko Oy

puh. 040 900 9410

Toimisto
avoinna klo 8.30 - 16.00
kesäaikaan 8.30 - 15.00
Sitratie 7
00420 Helsinki
etunimi.sukunimi@koneyrittajat.fi
Toimihenkilöiden yhteystiedot

Aluetoimistot:
Arvi Kariston katu 7
13100 Hämeenlinna
puh. 040 9009 419

Tietosuojaseloste.

Medialle

Tiedotteet