Tiedote 7.9.2017 klo 8:36

Lisääkö korttipakka työmaiden turvallisuutta?

Maarakennus- ja konepalveluyritysten ammattitaitoiset työntekijät työskentelevät hyvin erilaisissa työmaaympäristöissä. Hyvin usein sama työkoneenkuljettaja työskentelee tien-, kadun- ja talonrakentamisen maarakennustöissä, mutta näihin jokaiseen työkohteeseen hänen täytyy käydä erillinen turvallisuuskorttikoulutus. Jatkuvasti lisääntyvät pätevyysvaatimukset kaventavat mahdollisuuksia työllistää uusia työntekijöitä, totesi Koneyrittäjien varapuheenjohtaja Markku Suominen MAXPO-messuilla Hyvinkäällä.

– Työturvakortti, tieturvakortti ja katutyökortti ovat kortteja, joita maarakennustyömaalla työskentelevä työntekijä joutuu suorittamaan, jotta saa harjoittaa ammattiaan. Kuitenkin ainoa kortti, jota laki edellyttää työntekijältä on ajokortti ajoneuvon tai työkoneen kuljettamiseen. Yrittäjänä näen, että alalle tuloa on vaikeutettu kohtuuttomasti vuosien mittaan lisääntyneillä pätevyyskorttivaatimuksilla, Suominen totesi.

– Kesätyöntekijöitä ei enää saada työmaille erilaisten säädösten ja tilaajien asettamien vaatimusten vuoksi.

Suomisen mielestä voidaan aiheellisesti kysyä, lisääntyykö työmaan turvallisuus sillä, että työntekijät joutuvat osallistumaan koulutuksiin, joissa käydään läpi useaan kertaan samoja päällekkäisiä asioita. Lait eivät määrää kortteja suoritettaviksi. Sen sijaan laki velvoittaa työnantajaa perehdyttämään työntekijät työpaikan vaaratekijöihin kaikkien työn vaikutuspiirissä olevien turvallisuus huomioiden.
Suomisen mukaan turvallisuuskortit on tehokkaasti tuotteistettu. Näin on luotu urakoiden tilaajille mahdollisuus valita koulutusluettelosta koulutuksia ja päättää, että työntekijöiden on suoritettava ne ennen töiden aloittamista.

 – Lista on pitkä. Jokaisen yksittäisen kortin hinta on 100–200 euroa sekä yhden työpäivän palkkakulut. Lisäkustannuksia yrittäjille aiheuttaa myös se, että työntekijät ovat poissa tuottavasta töistä koulutuspäivien ajan.

– Nyt olisi aika kehittää maarakennusalalle soveltuva yhden päivän kestävä turvallisuuskoulutus, jonka suorittamalla voisi työskennellä kaikilla, niin tien-, kadun- kuin talonrakennustyömailla, vaati Suominen.

Suominen korosti, että nykyinen tilanne pakottaa urakoitsijat, tilaajat ja maarakennusalan koulutuslaitokset tiivistämään yhteistyötään.

– Tulevaisuudessa tulisi olla mahdollista uudistaa pätevyys suorittamalla tentti netissä, ilman kurssilla istumisen pakkoa.

Lisätietoja:    
varapuheenjohtaja Markku Suominen, puh. 0440 794 977            
toimialapäällikkö Markku Leskinen, puh 040 9009 413   

Koneyrittäjät MAXPO-messuilla osastolla C61.

 

Koneyrittäjät - Koneyrittäjien liitto ja Finnmetko Oy

puh. 040 900 9410

Toimisto
avoinna klo 8.30 - 16.00
kesäaikaan 8.30 - 15.00
Sitratie 7
00420 Helsinki
etunimi.sukunimi@koneyrittajat.fi
Toimihenkilöiden yhteystiedot

Aluetoimistot:
Arvi Karsistonkatu 7
13100 Hämeenlinna
puh. 040 9009 419

Medialle

Tiedotteet